Γερμανία: Μειώθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2022, ανθεκτικά τα φυσικά βιβλιοπωλεία

Μειωμένες κατά 2,1% ήταν το 2022 οι πωλήσεις βιβλίων στη Γερμανία, σε σχέση με το 2021, μία μάλλον αναμενόμενη μείωση μετά την απότομη αύξηση της τάξεως του 3,5% που είχε καταγραφεί το 2021, έπειτα από το σοκ της πανδημίας και των λοκντάουν. Ο αριθμός των βιβλίων που πωλήθηκαν στη χώρα το 2022 ήταν μειωμένος κατά 3% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (Börsenverein).

Εστιάζοντας ωστόσο στην κατηγορία των φυσικών βιβλιοπωλείων, τα στοιχεία είναι σαφώς πιο θετικά: παρότι οι πωλήσεις τους δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το 2021, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες βιβλίων, η λογοτεχνία κατέγραψε αύξηση 4,3%, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις μη λογοτεχνικών βιβλίων υποχώρησαν κατά 8,7% μέσα σε έναν χρόνο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, η πρόεδρος της Börsenverein, Karin Schmidt-Friderichs, στάθηκε στις προκλήσεις που έφερε το 2022 για τη βιομηχανία του βιβλίου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής και ενέργειας και η εκτόξευση του πληθωρισμού, τονίζοντας: «Σημειωτέον ότι οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία επέδειξαν ανθεκτικότητα παρ’ όλες αυτές τις εξελίξεις και συνεχίζουν πιστά στη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά το βιβλίο και την πολιτιστική ποικιλομορφία. Έτσι, προσεγγίζουμε το νέο έτος και τις προκλήσεις του με όρεξη και αισιοδοξία».

πηγή: diastixo.gr

Print Friendly, PDF & Email