Γάζα: Στα χέρια του Ισραήλ το λιμάνι – Νέα εντολή εκκένωσης στο νότιο τμήμα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έθεσε υπό τον “επιχειρησιακό έλεγχό του” το λιμάνι της Γάζας. Παράλληλα, εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για την περιοχή Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της περιοχής.

Τον “επιχειρησιακό έλεγχο” του λιμανιού της Γάζας, δήλωσε ότι κατέχει ο ισραηλινός στρατός, σήμερα ,Πέμπτη (16/11), την 41η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια υποδομή-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε “αυτές τις τελευταίες ημέρες να αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση το χρησιμοποιούσε “ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις”.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας, αφού ανακοίνωσαν ότι έχουν περικυκλώσει το βόρειο τμήμα της περιοχής καθώς και ότι απέκτησαν τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας. Από την πλευρά της η Χαμάς καθησύχασε τους πολίτες, λέγοντας πως πρόκειται για “κενά κτίρια”.

Τα ισραηλινά στρατεύματα επεμβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κρυψώνες για όπλα και ως κέντρα διοίκησης.

Σήμερα, Πέμπτη (16/11), η έφοδος στο βασικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το Αλ Σίφα, συνεχίζεται, με χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και ασθενείς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, προκαλώντας έντονες ανησυχίες και επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Εντολή εκκένωσης της πόλης Χαν Γιούνες στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν ρίψη φυλλαδίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για την δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

“Για την δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια“, έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα. “Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί”, έγραφαν τα φυλλάδια.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του πολέμου και κάθε διαθέσιμος χώρος στην Χαν Γιούνες και σε άλλες νότιες πόλεις είναι ήδη κατάμεστος.

Ο επικεφαλής της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Το Ισραήλ έχει επίσης κάνει ρίψεις φυλλαδίων στη βόρεια Γάζα, για να αυξήσει την πίεση στους πολίτες να μετακινηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι το έχουν κάνει –ένα μαζικός εκτοπισμός που πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει μόνιμος.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 1.200 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης ενώ από την πλευρά της Παλαιστίνης τουλάχιστον 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Print Friendly, PDF & Email