Φλόριντα: Αναστάτωση από τον νέο νόμο για τα βιβλία στα σχολεία

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα σχολεία της κομητείας Manatee της Φλόριντα ένα νέο νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, σύμφωνα με το οποίο οι δάσκαλοι απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνουν στο εκπαιδευτικό υλικό τους βιβλία που δεν είναι εγκεκριμένα από πιστοποιημένους ειδικούς στα πολυμέσα, ενώ κινδυνεύουν με βαριές ποινές αν δεν συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι τα βιβλία που μπαίνουν στις σχολικές τάξεις πρέπει να μην περιλαμβάνουν πορνογραφικό περιεχόμενο, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και στην ικανότητά τους να κατανοήσουν το υλικό, και να είναι κατάλληλα για την ηλικία και το επίπεδό τους. Προκειμένου όμως να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους, θα πρέπει το κάθε βιβλίο να εγκριθεί από πιστοποιημένους ειδικούς, που έχουν περάσει από σχετική διαδικτυακή εκπαίδευση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν παρά λίγα ή ακόμα και ένα μόνο τέτοιο πιστοποιημένο άτομο.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η Pat Barber, πρόεδρος της ένωσης δασκάλων του Manatee, σχολίασε: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει όλη την επαγγελματική ζωή τους χτίζοντας τις βιβλιοθήκες τους στις τάξεις τους, με βάση την επαγγελματική και την εκπαιδευτική τους πείρα και την κατανόησή τους για την ηλικία των παιδιών τα οποία διδάσκουν. Τώρα, η επαγγελματική τους κρίση και η επιμόρφωσή τους αντικαθίστανται από την άποψη του οποιουδήποτε που θέλει να επανεξετάσει και να διαφωνήσει για τα βιβλία».

Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει μάλιστα κωμικοτραγικές καταστάσεις, καθώς ορισμένοι/ες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να καλύψουν τα βιβλία στις τάξεις τους με χαρτί, ώστε να μη φαίνονται οι τίτλοι τους, περιμένοντας την έγκριση μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας.

πηγή: diastixo.gr

Print Friendly, PDF & Email