Φέσια 500 εκατ. από τους «ενεργειακούς τουρίστες»: Αλλάζουν πάροχο και αφήνουν χρέη

Σε μάστιγα για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται ο «ενεργειακός τουρισμός», όπως αποκαλούν οι εταιρείες προμήθειας το φαινόμενο της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, με κίνητρο, όχι την αναζήτηση της φθηνότερης κιλοβατώρας, αλλά το να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η κυβέρνηση καθιέρωσε την τιμολόγηση του ρεύματος ανά μήνα και μαζί τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους, οι ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων διπλασιάστηκαν και εκτινάχθηκαν στο 1 δισ. ευρώ. Τα 500 εκατ. εξ αυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, που μετέφερε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ιωάννης Μητρόπουλος, προστέθηκαν στο δεκάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαΐου 2023 και αποτελούν φέσια τα οποία αφήνουν πίσω τους καταναλωτές που κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής παρόχου.

Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης οι προμηθευτές δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος για πελάτη τους που έχει αλλάξει πάροχο χωρίς να έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη. Το ζήτημα έχει αναδείξει ο ΕΣΠΕΝ με συνεχείς παρεμβάσεις του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το προηγούμενο διάστημα και αίτημα για αποδοχή εισήγησης που έχει καταθέσει η ΡΑΕ θέτοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις καταναλωτών υπό όρους (π.χ. με δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς). Αν και το υπουργείο μπήκε στη διαδικασία της επαναξιολόγησης του μέτρου μέσα από έναν θεσμικό διάλογο με τους παρόχους, μεσολάβησε η προκήρυξη εκλογών και οι συζητήσεις διακόπηκαν.

Σε αντίθεση με τους «ενεργειακούς τουρίστες», η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά είναι ότι οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους προτιμούν να πληρώνουν τον λογαριασμό ρεύματος και αυτοί που δυσκολεύονται ζητάνε διακανονισμούς. Η τάση μάλιστα είναι οι καταναλωτές να επιλέγουν τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας λόγω της χαμηλότερης τιμής και οι 7 στους 10 εξ αυτών να είναι απόλυτα συνεπείς. Ωστόσο και παρά τις υψηλές επιδοτήσεις, ένα ποσοστό των καταναλωτών δυσκολεύεται να αποπληρώσει τον λογαριασμό στην ώρα του, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί συνολικά στην αγορά ένα ποσό ανεξόφλητων οφειλών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται μέσω διακανονισμών, αλλά και κάνοντας χρήση του εργαλείου των «αποκοπών».

Πέραν των ανεξόφλητων οφειλών του 1 δισ. ευρώ, από τα ταμεία των παρόχων «λείπουν» τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος), ποσά που έχουν καταβάλει ως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις έως 35 KVA, αλλά δυσκολεύονται να εισπράξουν λόγω της δυσκολίας να συλλέξουν τις απαιτούμενες –βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης– από τους πελάτες τους υπεύθυνες δηλώσεις. Μόλις ένα 20% των πελατών ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο.

Ο υπουργός, πάντως, Κώστας Σκρέκας επιφύλασσε χθες μια ευχάριστη έκπληξη για τους προμηθευτές, αφού προ-ανακοίνωσε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος, εκτός από τον Μάιο και για τον Ιούνιο, προκαταβάλλοντας την εξέλιξη των τιμών. Ετσι, αν και η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου συνεχίζεται και η αγορά αναμένει πτώση των τιμών για τον Ιούνιο, ο υπουργός ανακοίνωσε επιδότηση αντίστοιχη με αυτή του Μαΐου, δηλαδή 1,5 λεπτό/κwh και συνολικά για τους δύο μήνες ένα κονδύλι της τάξης των 47 εκατ. ευρώ. «Ανακοινώσαμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων», δήλωσε ο υπουργός σχετικά με την απόφασή του.

πηγή: news.b2green.gr

Print Friendly, PDF & Email