Φάρμακα: Διπλασιάστηκε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία

Διπλασιάστηκε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, πλησιάζοντας τα 2 δισ. ευρώ για το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η αξίας παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι σε 1,88 δισ. ευρώ, από 1,62 δισ. ευρώ που ήταν το 2021 και από 0,91 δισ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2009-2017. Τα μεγέθη αυτά αναφέρονται στην αξία των πωλούμενων φαρμάκων από το εργοστάσιο (ex-factory price) και όχι στις τιμές λιανικής που φτάνουν στην αγορά.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ ότι δείχνουν από το 2018 κι εντεύθεν, η παραγωγή φαρμάκου διευρύνθηκε ραγδαία. Συγκεκριμένα, από 0,95 δισ. ευρώ που ήταν το 2017, σχεδόν διπλασιάστηκε σε 1,88 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, από το 2015 μέχρι και το 2022 ο δείκτης παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε, ενώ στην Ενωμένη Ευρώπη την ίδια περίοδο σχεδόν διπλασιάστηκε.

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ελληνικής προέλευσης φαρμάκων είναι η Γερμανία, η Γαλλία και το Ην. Βασίλειο. Προς την κατεύθυνση αυτήν, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΦΕΕ, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η επένδυση της γερμανικής Boehringer Ingelheim, η οποία από μόνη της συνεισφέρει το 50% της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και το 40% των συνολικών εξαγωγών φαρμάκων. Η εταιρεία πέρυσι πέτυχε πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, σχεδόν στο σύνολό τους στο εξωτερικό.

Συνολικά οι εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα πέρυσι ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ ή στο 4,7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Το εμπορικό ισοζύγιο ωστόσο στο φάρμακο παραμένει ελλειμματικό. Οι εισαγωγές το 2022 διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας επίσης στο 4,7% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας.

Η συνολική αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασε πέρυσι τα 7,24 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 6,24 δισ. ευρώ αναφέρονται στη συνταγογραφούμενη εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ στα φάρμακα που αγοράζουν εκτός συνταγογράφησης οι Έλληνες (out of the pocket δαπάνη). Στη δαπάνη αυτήν περιλαμβάνονται και τα Μη-Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΦΑ) τα οποία αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο στη χώρα μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, στην ελληνική αγορά λειτουργούν 106 επιχειρήσεις, παραγωγοί και εισαγωγείς φαρμάκων, 145 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμάκων, 35 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 10.400 ιδιωτικά φαρμακεία. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν κάτι λιγότερο από 29.000 εργαζομένους και συμβάλλουν με 2,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ αμέσως ή 6,2 δισ. ευρώ αμέσως και εμμέσως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ενωμένης Ευρώπης των 27 με τα περισσότερα, αναλογικά στον πληθυσμό, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Ο αριθμός των φαρμακείων που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα (10.400) κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τη χώρα, ενώ σε κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχεί περίπου ένα φαρμακείο -για την ακρίβεια, 0,97 φαρμακεία.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι 0,32 φαρμακεία ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα σε πυκνότητα φαρμακείων είναι η Κύπρος, όπου λειτουργούν 0,63 φαρμακεία/1.000 κάτοικοι.

Στις φαρμακαποθήκες, η χώρα είναι η δεύτερη στην ΕΕ μετά τη Λιθουανία, με 145 λειτουργούσες φαρμακαποθήκες, όταν στις άλλες χώρες λειτουργούν 10 έως 30 φαρμακαποθήκες.

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

Print Friendly, PDF & Email