Ευρωβουλή: Εγκριθηκε δάνειο 35 δισ. ευρώ για την Ουκρανία με την υποστήριξη και ακροδεξιών ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία μια πρωτοβουλία για την έκδοση δανείου ύψους έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δόσεων.

Το σχέδιο έλαβε 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές στο Στρασβούργο. Οι νομοθέτες συμφώνησαν να μην καταθέσουν τροπολογίες για να επιταχύνουν την τελική έγκριση στο Συμβούλιο, όπου έχει ήδη λάβει το προκαταρκτικό πράσινο φως.

«Πρόκειται για μια ακόμη ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία υποδέχθηκε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ημικύκλιο την περασμένη εβδομάδα. «Με την ψηφοφορία αυτή, στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι χρησιμοποιούμε τα κέρδη από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία και η Ρωσία, ως επιτιθέμενη, πρέπει και θα πληρώσει για την καταστροφή της», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο δάνειο συγκέντρωσε την υποστήριξη αρκετών ακροδεξιών βουλευτών, οι οποίοι τείνουν να αντιτίθενται στην παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. (Τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι αδέσμευτα, πράγμα που σημαίνει ότι το Κίεβο θα τα ξοδέψει κατά το δοκούν, συμπεριλαμβανομένων και όπλων).

Διχάστηκαν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές – Τι έκανε ο Μπαρντελά

Πάνω από 20 ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE) ψήφισαν υπέρ της πίστωσης, ενώ σχεδόν 40, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Ζορντάν Μπαρντελά, επέλεξαν να απέχουν. Ο Μπαρντελά ήταν μεταξύ των ηγετών της ομάδας που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

Μόνο επτά από τους 86 ευρωβουλευτές της PfE ψήφισαν κατά του νομικού κειμένου.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια μέτρια αντίθεση σε σύγκριση με το ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας που οι Πατριώτες καταψήφισαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η ομάδα της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών (ESN), η πιο ριζοσπαστική, διασπαστική δύναμη στα δεξιά, επιβεβαίωσε την εχθρότητά της και κινήθηκε ενωτικά κατά του δανείου.

Η συντριπτική πλειοψηφία της σκληρής ακροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία κυριαρχούν οι Fratelli D’ Italia της Τζόρτζια Μελόνι και το Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, υποστήριξε την πρωτοβουλία, όπως έχει κάνει και με άλλους φακέλους που σχετίζονται με την Ουκρανία στο παρελθόν.

Κανένας νομοθέτης από τις κεντρώες παρατάξεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την Ανανεώσιμη Ευρώπη, δεν καταψήφισε το κείμενο της Τρίτης.

Το τελευταίο βέτο του Όρμπαν

Η ευρέως αναμενόμενη έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για την ταχεία εκταμίευση του δανείου. Μόλις το Συμβούλιο δώσει την τελική του έγκριση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τα χρήματα από την αγορά και να αρχίσει τις εκταμιεύσεις προς το Κίεβο στις αρχές του 2025.

Αλλά ορισμένα από τα κομμάτια του παζλ εξακολουθούν να λείπουν.

Η πίστωση των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει το μερίδιο της ΕΕ σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία της G7 για την παροχή στην Ουκρανία ενός δανείου ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για άμεση οικονομική ανακούφιση. Τα έκτακτα κέρδη από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα τραβηχτούν για να καλύψουν τις σταδιακές πληρωμές και τα επιτόκια, απαλλάσσοντας τα ταμεία του Κιέβου και της Δύσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες, γεγονός που καθιστά δυνατό για μια μόνο χώρα να σταματήσει την κίνηση, να ξεπαγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να ρίξει το δάνειο της G7 σε σύγχυση. Φοβούμενη ένα ουγγρικό βέτο, η Ουάσινγκτον απαίτησε μεγαλύτερη περίοδο ανανέωσης για να αυξήσει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του μη δοκιμασμένου συστήματος.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν τότε την ανανέωση των κυρώσεων για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία κάθε τρία χρόνια (36 μήνες), αλλά η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς κυρώσεων μέχρι οι Αμερικανοί να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους στις 5 Νοεμβρίου.

Διπλωμάτες επέκριναν το επιχείρημα της Βουδαπέστης, χαρακτηρίζοντάς το αντιπαραγωγικό, καθώς όσο περισσότερο συμβάλλει η ΕΕ στο σχέδιο της G7, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τον κοινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να επωμιστούν 18 δισ. ευρώ (20 δισ. δολάρια), ακόμη και αν ο Όρμπαν διατηρήσει το βέτο του. Η παραχώρηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο της ΕΕ από τα 35 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ, με τις δύο πλευρές σε ίσα μέρη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα βάλουν τα υπόλοιπα χρήματα. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 2,26 δισεκατομμύρια λίρες (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 3 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η Οτάβα δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα συνεισφέρει ο κάθε σύμμαχος αναμένεται να δοθούν μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα.