Ευρωπαϊκή έκκληση στο Βέλγιο να μην παραδώσει στο Ιράν τον καταδικασμένο διπλωμάτη Ασαντολάχ Ασάντι

21 πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί από όλη την Ευρώπη απέστειλαν την Τετάρτη κοινή έκκληση στον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, προτρέποντας την κυβέρνησή του να μην απελευθερώσει και να μην στείλει πίσω τον καταδικασμένο Ιρανό διπλωμάτη Ασαντολάχ Ασάντι, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 20 ετών για αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε διεθνή εκδήλωση.

Η εν λόγω δήλωση εστάλη εκ μέρους τους από τη διεθνή επιτροπή «Αναζητώντας τη Δικαιοσύνη» (ISJ). Σύμφωνα με την επιστολή, η αποφυλάκιση του Ασάντι αναμένεται να προκύψει από μια συνθήκη μεταξύ του Βελγίου και του Ιράν, στην οποία το άρθρο 13 της συνθήκης αναφέρει ότι «κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να χορηγήσει χάρη, αμνηστία ή μετατροπή της ποινής σύμφωνα με το Σύνταγμα ή άλλους νόμους του».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021, ο Ασάντι, ιρανός διπλωμάτης, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε μια συγκέντρωση έξω από το Παρίσι στις 30 Ιουνίου 2018. Καταδικάστηκε από βελγικό δικαστήριο για συμμετοχή σε τρομοκρατία και απόπειρα δολοφονίας. Συνεργαζόταν με το ιρανικό αντικαθεστωτικό κίνημα «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI)».

Στην επιστολή τονίζεται ότι η ποινή του Ασάντι δεν θα συνεχιστεί στο Ιράν, καθώς οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι «δεν αναγνωρίζουν την απόφαση καταδίκης του Ασάντι από το βελγικό δικαστήριο.» Οι υπουργοί στην επιστολή είναι κατηγορηματικοί ότι θα ήταν αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι ο Ασάντι θα εξέτιε το υπόλοιπο της ποινής του στο Ιράν και θα «γελοιοποιούσε το κράτος δικαίου στην Ευρώπη».

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης η υποκρισία της κατάστασης, καθώς η Τεχεράνη «έχει συλλάβει αθώους Δυτικούς με ψευδείς κατηγορίες και έχει εκμεταλλευτεί τη δύσκολη θέση τους ως διαπραγματευτικό χαρτί για να κερδίσει παραχωρήσεις από τις δυτικές χώρες». Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικρίνει τη σύλληψη του Ασάντι, λέγοντας ότι τον παγίδευσαν και ότι επρόκειτο για ένα προσχεδιασμένο σενάριο.

Η επιστολή τελειώνει με μια τελευταία έκκληση στην οποία οι υπουργοί γράφουν ότι «τουλάχιστον οι Βρυξέλλες πρέπει να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι η συνθήκη δεν θα εφαρμόζεται σε τρομοκράτες» και ότι ο Ασάντι πρέπει να παραμείνει στο Βέλγιο για το υπόλοιπο της ποινής του «για χάρη της κοινής ασφάλειας και προστασίας όλων των ευρωπαϊκών εθνών».

Από Sofia Stuart Leeson | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email