Ευρωεκλογές και Ενέργεια: Ποιες οι Θέσεις των Κομμάτων (ΜΕΡΟΣ Β’)
Οι πολιτικές θέσεις του ΜΕΡΑ25, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.
Πίνακας 1
Από τις θέσεις των τριών αυτών κομμάτων διαπιστώνονται τα εξής:
1. Η Πλεύση Ελευθερίας στην ιστοσελίδα της δεν διαθέτει πολιτική για την ενέργεια. Αναφέρεται μόνο μία παράγραφος για «την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος, των ζωντανών υπάρξεων και του πλανήτη».
2. Η Νέα Αριστερά σαφέστατα παίρνει θέση εναντίον των υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστική είναι η φράση για τους στόχους της Νέας Αριστεράς: «Ο σοσιαλισμός ή θα είναι πράσινος ή δεν θα υπάρξει».
3. Το ΜΕΡΑ25 σαφέστατα παίρνει θέση εναντίον των υδρογονανθράκων καθώς αναφέρεται σε «απαγόρευση κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων». Ωστόσο αναφέρει επίσης: «Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά».
Η συνολική εικόνα με τις θέσεις των εξεταζόμενων κομμάτων για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες φαίνονται στον Πίνακα 2.
Πίνακας 2
Από τον Πίνακα 2 συμπεραίνουμε τα ακόλουθα:
Σαφέστατη θέση εναντίον των υδρογονανθράκων παίρνουν τα εξής κόμματα: ΜΕΡΑ25, Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, Κόσμος. Εμμέσως εναντίον των υδρογονανθράκων είναι και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου καθώς στο πρόγραμμά της υπάρχουν θέσεις μόνο για τις ΑΠΕ. Στο πρόγραμμα της ΝΔ φαίνονται θέσεις αποκλειστικά και μόνο υπέρ των ΑΠΕ. Ωστόσο, η Κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί εν μέρει μόνο τις έρευνες υδρογονανθράκων. Η φράση «εν μέρει» αφορά στην άποψη της Κυβέρνησης ότι δεν θα ξαναδοθούν νέες άδειες για περαιτέρω έρευνες υδρογονανθράκων.
Σαφέστατη θέση υπέρ των υδρογονανθράκων παίρνουν τα εξής κόμματα: Σπαρτιάτες (μόνο υπέρ των υδρογονανθράκων, καθόλου ΑΠΕ) και Νίκη (η οποία παίρνει θέση και υπέρ των ΑΠΕ).
Τα εξής κόμματα δεν διαθέτουν στις ιστοσελίδες τους ξεκάθαρη ενεργειακή πολιτική: ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Λοβέρδος (Δημοκράτες), Πατριώτες, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση.
Κλείνοντας το Β’ μέρος αυτής της ανάλυσης ας ειπωθεί κάτι σημαντικό: στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ. Όχι για τα Εθνικά ζητήματα. Τα ενεργειακά ζητήματα είναι τα πιο καυτά όσο αφορά το επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών. Όλες οι αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ακρίβεια και την παροχή φθηνής, προσιτής σε όλους και σταθερής ενέργειας παίρνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Όχι στα Εθνικά Κοινοβούλια. Στις φετινές Ευρωεκλογές διακυβεύεται το Ψήφισμα της Μεσσίνα (1955) σύμφωνα με το οποίο «η περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια που τίθεται στη διάθεση των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα για την οικονομική πρόοδο» (εδώ). Το Ψήφισμα της Μεσσίνα αντικατοπτρίζει το επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών ακόμη και σήμερα.
*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης