Έτοιμη η Ιταλία για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ιταλία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της NextGenerationEU, επιτυγχάνοντας και τους 45 στόχους του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για τη δεύτερη δόση των κονδυλίων της ΕΕ, η οποία αντιστοιχεί σε 24,1 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ποσό των 191 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ρώμη από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Ρώμη έχει ήδη αποστείλει στην Επιτροπή το αίτημά της για την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 21 δισ. ευρώ – 10 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 11 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η πρώτη δόση ήταν επίσης ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η κατανομή των πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει τους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης που απαιτείται από τους κανονισμούς», ανακοίνωσε την Τετάρτη (29 Ιουνίου) το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Την Τετάρτη δόθηκε επίσης το τελικό πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μετατροπή του νομοθετικού διατάγματος που περιέχει τα μέτρα που υλοποιούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το NextGenerationEU είναι το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή ιστορία και η Ιταλία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του. Η Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει την πρώτη δόση ύψους 21 δισ. από τα 191 δισ. ευρώ.

Το ιταλικό σχέδιο καλύπτει ένα φάσμα επενδύσεων, από την υγειονομική περίθαλψη έως τον πολιτισμό, περνώντας μέσα από την ψηφιοποίηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ορισμένα στοιχεία πρόκειται να υλοποιηθούν καθώς επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Margherita Montanari

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email