Ερντογάν: Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε – Στο Διεθνές Δικαστήριο για όλα τα προβλήματα

Για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες προτού βρεθεί για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Αλέξη Παπαχελά και Μανώλη Κωστίδη τονίζει μεταξύ άλλων ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία», προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης», προσθέτει.

«Δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για όλα τα προβλήματα, μεταξύ αυτών και του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς, δε, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία».

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία….Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

Print Friendly, PDF & Email