Επιστολή Μέτσολα σε Παπαδημούλη για τη διαγραφή του δημοσιεύματος για την ελευθερία του Τύπου

Γραπτή απάντηση απέστειλε χθες, 8 Ιουνίου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέχεια της επείγουσας επιστολής που της είχε αποστείλει στις 18 Μαΐου ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το ζήτημα της αιφνίδιας διαγραφής δημοσιεύματος που αναφερόταν στην αξιολόγηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, από τον επίσημο ιστότοπο και λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στις 6 Ιουνίου το ζήτημα και στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΚ. Η καταγγελία του Δημήτρη Παπαδημούλη έγινε δεκτή από τα μέλη του Προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου, ο κ. Παπαδημούλης ανέλαβε εκτάκτως να ενημερώσει την Ευρωομάδα της Αριστεράς για την πορεία του σοβαρότατου αυτού ζητήματος που έπληξε το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και για τη συνάντησή του με την Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από αίτημα της ίδιας.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε το θέμα πάρα πολύ σοβαρό και προσέθεσε ότι «είναι λάθος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, να εμπλέκεται σε πολιτικές αξιολογήσεις και διαμάχες σε κράτη μέλη παίρνοντας το μέρος κυβερνήσεων».

«Θα απαιτήσω», τόνισε, «να υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, χωρίς αστείες δικαιολογίες. Και δεύτερον, στο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Θα ζητήσω από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συναντήσει άμεσα τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», να τους δώσει εξηγήσεις για αυτό το κρούσμα της λογοκρισίας και να ενισχύσουμε, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την συνεργασία μας μαζί τους».

«Προφανώς, η αξιολόγηση και η δημοσιότητα ενόχλησε την κυβέρνηση της Δεξιάς στην Ελλάδα και εκτιμώ πως υπήρξε ευθεία πολιτική παρέμβαση», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Ολόκληρη η επιστολή της Ρομπέρτα Μέτσολα

«Αγαπητέ Αντιπρόεδρε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Μετά από διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορώ να σας ενημερώσω ότι το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε ενημερώθηκε και αναδημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Καθώς το εν λόγω δημοσίευμα βασιζόταν κυρίως σε πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τρίτους (στην προκειμένη περίπτωση από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα), οι συντακτικές ομάδες επικαιροποίησαν το άρθρο για να το εστιάσουν γύρω από τις πρόσφατες συζητήσεις και αποφάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ως βραβευμένοι με το Βραβείο Ζαχάρωφ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα απολαμβάνουν μεγάλου σεβασμού και θέλω να επαναλάβω ότι η απόφαση για την επικαιροποίηση του άρθρου ήταν απόφαση για συντακτικούς λόγους και δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα προσπαθούσε και θα συνεχίσει, να υπερασπίζεται έναν ισχυρό και ελεύθερο Τύπο και γνωρίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να βασίζομαι στην προσωπική σας εμπειρογνωμοσύνη σε αυτά τα θέματα και στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ρομπέρτα Μέτσολα»

πηγή: naftemporiki.gr

 

Print Friendly, PDF & Email