Επικίνδυνες αποφάσεις με κόμβο υλοποίησης την Ελλάδα

Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδρίασε το Σάββατο η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), με αποφάσεις στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα, και την Ελλάδα να αναλαμβάνει πρόσθετους ρόλους ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη για τη λεγόμενη διάταξη άμυνας και αποτροπής της Συμμαχίας. Επίσης, καλωσόρισε εκ μέρους της Στρατιωτικής Επιτροπής τον νέο ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Christopher G. Cavoli, και τους αρχηγούς Αμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στη Σύνοδο ως προσκεκλημένοι, ενόψει της ένταξης των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «για όσο χρόνο χρειαστεί», ενώ ενδεικτική και για τον χαρακτήρα του πολέμου ως σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα ήταν και η αποστροφή του ότι «η σύγκρουση είναι μεγαλύτερη από την Ουκρανία (…) Η τεράστια στρατιωτική συσσώρευση και η επικίνδυνη ρητορική της Κίνας πλανώνται πάνω από όλους μας». «Να είστε έτοιμοι να περιμένετε το απροσδόκητο», «όλοι έχουμε ένα τεράστιο έργο μπροστά μας», τόνισε απευθυνόμενος στους αρχηγούς.

Σύμφωνα δε με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, πέρα από την Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι ΝΑΤΟικές αποστολές στο Ιράκ και το Κόσοβο, ενώ ο SACEUR αναφέρθηκε στην τρέχουσα και μελλοντική διάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τόσο στην ανατολική πτέρυγά του όσο και συνολικά την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών άμυνας και ασφάλειας στην περιφέρειά του.

«Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ κάνει τη διαφορά» στην Ουκρανία

Ο Bauer, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, τόνισε ότι, «χωρίς αμφιβολία, μια νέα εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια έχει ξεκινήσει. Είναι δύσκολοι καιροί. Εποχές μεγάλης αβεβαιότητας».

Υπογράμμισε ότι η ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «με τις εντυπωσιακές αμυντικές τους ικανότητες, θα ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στο σύνολό της». Πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί Αμυνας συζήτησαν την επιχειρησιακή εφαρμογή της λεγόμενης «Στρατηγικής Αποτροπής και Αμυνας» που ενέκριναν το 2020. «Αυτή η Στρατηγική διασφαλίζει ότι: Τα εθνικά σχέδια συνδέονται στενότερα με τα σχέδια της Συμμαχίας. Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν κοινό πλαίσιο αναφοράς τόσο για τις απειλές της Συμμαχίας όσο και για τις περιφερειακές απειλές. Και ότι ενισχύουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ταχέως αναπτυσσόμενων δυνάμεών μας», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο «για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των στρατιωτικών μας δομών από το 1949».

«Ο σχεδιασμός για αυτό ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά τώρα τον υλοποιούμε», τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που προσφέρουν οι Σύμμαχοι κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, τόνισε σε συνομιλητές του τις «εκτεταμένες και εντατικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας και επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ και είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», «πυλώνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που κάνουν τον λαό στόχο.

Ενδεικτικά γι’ αυτό και τα όσα κατέγραφε την Κυριακή η «Καθημερινή», ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Αλεξανδρούπολης, οι Αμερικανοί έχουν ήδη προτείνει στην κυβέρνηση την περαιτέρω εκβάθυνση του λιμανιού και την επέκταση, ενδεχομένως και τη δημιουργία νέας προβλήτας, με στόχο να μπορούν να ελλιμενιστούν και να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι αντιτορπιλικά του μεγέθους και των δυνατοτήτων της κλάσης «Arleigh Burke» του αμερικανικού Ναυτικού, την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα Βαλκάνια, όπως και την επέκταση των στρατιωτικών αγωγών μεταφοράς καυσίμων. Αυτό στα πλαίσια των σχεδίων για δημιουργία ενός βαλκανικού δικτύου υποδομών, το οποίο θα ξεκινάει από το Αιγαίο και θα φθάνει έως τη Ρουμανία και από εκεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία, στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η εφημερίδα καταγράφει ακόμα τα σχέδια για παραπέρα αναβάθμιση υποδομών στη Σούδα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι επιπλέον συστήματα, είτε πρόκειται για UAV μεγάλων δυνατοτήτων είτε για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως τα F-35, και ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η τοποθέτηση ραντάρ ακριβείας επιφανείας (Maritime Awareness Domain) στο Αιγαίο, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν σαφέστερη επιχειρησιακή εικόνα για τις μετακινήσεις των ρωσικών ναυτικών μονάδων. Σημειώνει, τέλος, ότι η αεροπορική βάση της Λάρισας ουσιαστικά ανακατασκευάζεται από τους Αμερικανούς προκειμένου να μπορεί σε εύθετο χρόνο να εξυπηρετεί σε πιο μόνιμη βάση UAV και ιπτάμενα τάνκερ.

Στις ΗΠΑ για βάθεμα της εμπλοκής και μπίζνες

Με αυτά μεταξύ άλλων στις «αποσκευές» αναχωρεί σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, στην ομιλία και τις επαφές με «επενδυτές», «think tank» κ.ο.κ. «θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες» και στην τουρκική επιθετικότητα, ενώ «θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού. Χτες αναμενόταν, μεταξύ άλλων, να έχει τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Αρμενίας, Ararat Mizoyan, και διμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

πηγή: rizospastis.gr

Print Friendly, PDF & Email