«Επιχείρηση χταπόδι» Τα μυστικά κονδύλια της Γερμανίας για την αντιμετώπιση του ευρωκομουνισμού.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, συγκλονίστηκε το 2001 από το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής εποχής, η επιχείρηση χταπόδι καταστρώθηκε το 1974 από τους ηγέτες 4 γερμανικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Βίλλυ Μπραντ και Χελμουτ Κολ, μετά την προειδοποίηση του Χένρι Κισιγκεροπ η Ισπανία, η Πορτογαλία, Η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν ευάλωτες στην αυξανόμενη επιρροή του ευρωκομουνισμού. Γερμανοί πράκτορες Ξέπλεναν εκατομμύρια μάρκα μέσω ελβετικών τραπεζών για τα σοσιαλδημοκρατικά και χριστιανοδημοκρατικά κομμάτια της Ευρώπης.
Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, όταν η Σοβιετική Ένωση του Ιω­σήφ Στάλιν ήταν το φόβητρο για τη Δύση και ο τότε Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος της Δυτι­κής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ ο πιο κραυγαλέ­ος ίσως αντικομουνιστής ηγέτης του δυ­τικού στρατοπέδου. Ο Κόνραντ Αντε­νάουερ ήταν εκείνος που δημιούργησε τα κανάλια τα οποία ήρθαν τώρα στο φως με το σκάνδαλο Κολ. Από το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τεράστια ποσά μετα­φέρονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, για να διοχετευτούν σε παρόμοιου πολιτικού προσα­νατολισμού κόμματα της νότιας Ευρώπης.
Τα χρήματα προέρχονταν από μία οργάνωση-βιτρίνα, με την ονομασία Ένωση Πολιτών, η οποία συ­γκέντρωνε ανώνυμες δωρεές από επιχειρήσεις. Το σύ­στημα αναμορφώθηκε το 1974, μετά την προειδοποίη­ση του τότε υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πο­λιτειών Χένρι Κίσιγκερ ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία, που επανήλθαν στην οικογένεια των δημοκρατικών χωρών ύστερα από δεκαετίες δικτατορίας, αντιμετώ­πιζαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Και κάλεσε τις δη­μοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας να βοηθήσουν. Τα τέσσερα κόμματα που μετείχαν τότε στο γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να στήσουν την «Επιχείρηση Χταπόδι». Και οι ηγέτες τους, Βίλλυ Μπραντ, Χέλμουτ Κολ, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και Φραντς Γιόζεφ Στράους ορκίστηκαν μυστικότητα.
Για να μη διαρρεύσει τίποτα, κλήθηκε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND). Τα μυστικά κονδύλια της «Επιχείρησης Χταπόδι» διοχετεύονταν στον προϋπολογισμό της BND και από εκεί στα ενδιαφερόμενα κόμματα. Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ένα αυτοκίνητο της BND στάθμευε έξω από την καγκελαρία, στη Βόννη. Ο πράκτορας, ο οποίος ήταν πάντα ανώτατος αξιωματικός της BND- και συχνά ο πρόεδρος της Γκέρχαρντ Βέσελ -, παρέδιδε μία βαλίτσα με μετρητά σε αξιωματούχο της καγκελαρίας. Τα χρήματα μοιράζονταν μεταξύ των γερμανικών κομμάτων, τα οποία στη συνεχεία χρηματοδοτούσαν τα φιλικά τους κόμματα στο εξωτερικό. Οι έλεγχοι ήταν τόσο χαλαροί, ώστε κανείς δεν γνωρίζει πόσα από τα χρήματα των φορολογούμενων έφτασαν στον προορισμό τους. Ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια διοχετεύτηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ και η CIA έστελνε χρήματα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μέσω Κεντρικής Αμερικής, χρησιμοποιώντας κανάλια τα οποία απεκαλύφθησαν όταν ξέσπασε η υπόθεση Ιράν – Κόντρας.
Χρηματοδότηση της «Αλληλεγγύης» και κομμάτων της Τουρκίας
Ο Χέλμουντ Κολ επέφερε μερικές αλλαγές στο σύστημα το 1983, όταν μετέφερε τα μυστικά κονδύλια από την BND στο υπουργείο Εξωτερικών. Από αυτά τα κονδύλια χρηματοδοτήθηκαν το εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία και πολιτικά κόμματα στην Τουρκία. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το αν μέρος της βοήθειας των Χριστιανοδημοκρατικών προς τους Πορτογάλους φίλους τους επέστρεψε στα μυστικά κονδύλια του Χέλμουντ Κολ. Πιο κατάλληλος για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι ο Βάλτερ Κιπ, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματά της «Επιχείρησης Χταπόδι». Ο Βάλτερ Κιπ πήρε το 1991 ένα εκατομμύριο μάρκα από τον έμπορο όπλων Κάρλχαϊνζ Σράιμπερ. Οι ανακρίσεις γι’ αυτή την υπόθεση οδήγησαν στις έρευνες για το σκάνδαλο Κολ.

Print Friendly, PDF & Email