Έως και 520 δις δολάρια σε διαγραφές χρέους απαιτούνται για τους κλιματικούς στόχους των αναδυόμενων χωρών

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Tου Libby George
ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) – Έως και 520 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος πρέπει να διαγραφούν για να βοηθηθούν τα αναπτυσσόμενα έθνη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας να επιστρέψουν σε υγιέστερη δημοσιονομική βάση και να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα και την ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι περικοπές στο χρέος που οφείλονται σε δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές από 61 από τα έθνη που βρίσκονται ήδη ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρέους είναι απαραίτητες για την αποφυγή «διαδοχικών χρεοκοπιών», σύμφωνα με υπολογισμούς από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Debt. Relief for a Green and Inclusive Recovery (DRGR) Project.

«Χωρίς φιλόδοξη ελάφρυνση του χρέους, πολλές από τις φτωχότερες χώρες δεν έχουν ευκαιρία», δήλωσε ο Kevin P. Gallagher, συμπρόεδρος του προγράμματος DRGR και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η πανδημία του COVID-19, ακολουθούμενη από σοκ σε τρόφιμα και καύσιμα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, άσκησε τεράστια πίεση  στα δημόσια οικονομικά και οδήγησε σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 178% από  την παγκόσμια οικονομική κρίση, φτάνοντας τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021, σύμφωνα με την έκθεση, και η δομή των δανειστών έγινε ολοένα και πιο περίπλοκη.

Σύνθεση χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών ανά πιστωτή

Print Friendly, PDF & Email