Ενυδάτωση για Υγεία. Γιατί το πόσιμο νερό είναι τόσο σημαντικό…

Περίπου τα δύο τρίτα του σωματικού σας βάρους είναι νερό. Όλα τα κύτταρα σας χρειάζοντα νερό για να λειτουργήσουν. Το νερό είναι επίσης η βάση για όλα τα διαφορετικά σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου, του αίματος, των ούρων, του ιδρώτα και του υγρού των αρθρώσεων. Κανένα ζωντανό ον δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό.

Πώς ξέρετε αν πίνε αρκετά; Το σώμα σας χάνει νερό όταν ιδρώνετε, πηγαίνετε στην τουαλέτα, ακόμα και όταν εκπνέετε. Επομένως, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να αντικαταστήσετε αυτό που χάνετε. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, μπορεί να αφυδατωθείτε. Τα σημάδια ότι αφυδατώνεστε περιλαμβάνουν αίσθημα μεγάλης δίψας και πονοκεφάλους. Το στόμα ή το δέρμα σας μπορεί να είναι πολύ ξηρό. Και τα ούρα σας μπορεί να γίνουν πιο σκούρα επειδή το σώμα σας προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό. Η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι αρκετή για να ανακουφίσει την ήπια αφυδάτωση. Εάν η αφυδάτωση γίνει σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, λιποθυμία, αδυναμία ούρησης και γρήγορο καρδιακό παλμό και αναπνοή. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια γρήγορα. Το να πίνετε υγρά μπορεί να μην είναι αρκετό για να αναπληρώσετε τα υγρά του σώματός σας. Μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθούν υγρά ενδοφλεβίως – μέσω βελόνας ή σωλήνα που εισάγεται σε μια φλέβα.

Πρόσφατη έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το NIH δείχνει ότι η αποφυγή της αφυδάτωσης μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά. Η Δρ Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια καρδιάς στο NIH, έχει μελετήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης κατανάλωσης νερού. Σε μια μελέτη, η ομάδα της διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες. Οι ασθένειες περιελάμβαναν καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, χρόνια πνευμονοπάθεια και άνοια. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν πιο γρήγορα και να πεθάνουν νεότεροι. Έτσι, η καλή ενυδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιέστεροι καθώς μεγαλώνετε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση είναι να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα.

Ιδανικά, θα πρέπει να λαμβάνετε τα υγρά σας από νερό ή άλλα ποτά με λίγες θερμίδες, όπως σκέτο καφέ ή τσάι ή αφρώδες ή αρωματισμένα νερά. Διατροφικά ποτά, όπως γάλα ή εναλλακτικά γάλακτος, ή 100% χυμός λαχανικών, είναι επίσης καλές επιλογές. Το να βασίζεσαι σε σόδα, αθλητικά ποτά ή άλλα ζαχαρούχα ποτά για τα περισσότερα από τα υγρά σου μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες στη διατροφή σου και έχουν μικρή θρεπτική αξία. Το πόσο πρέπει να πίνετε κάθε μέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας, του τόπου διαμονής σας και του σωματικού σας βάρους. Και το σώμα σας δεν χάνει πάντα νερό με τον ίδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, όταν ασκείστε ή είστε ενεργοί σε ζεστό καιρό, ιδρώνετε περισσότερο και έτσι πρέπει να πίνετε περισσότερο. Αλλά οι ειδικοί γενικά συνιστούν να πίνετε περίπου 9 φλιτζάνια υγρών την ημέρα για τις γυναίκες και 13 φλιτζάνια για τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η χρόνια νεφρική νόσο, και ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας κάνουν να ουρείτε πιο συχνά. Επίσης, χάνετε πολύ νερό όταν κάνετε εμετό ή έχετε διάρροια ή πυρετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η Ντμίτριεβα έχει αλλάξει τις δικές της συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς της. «Όταν άρχισα να βλέπω τα αποτελέσματα αυτών των μελετώ και μετά άρχισα να βλέπω πόσο πίνω, συνειδητοποίησα ότι έπινα λιγότερο από όσο χρειαζόμουν», λέει. «Τότε άρχισα να παίρνω ένα λίτρο νερό μαζί μου όταν πάω στη δουλειά. Και φροντίζω να πίνω αυτό το ένα λίτρο μέσα στη μέρα». Εάν ανησυχείτε ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Δείτε το πλαίσιο Wise Choices για συμβουλές.

Print Friendly, PDF & Email