Ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τουρισμό: Τι δείχνουν οι κρατήσεις πτήσεων

Το νήμα της αναπτυξιακής πορείας που διέκοψε βιαία η πανδημία πιάνει ξανά ο ελληνικός τουρισμός, καθώς τα στοιχεία για τις κρατήσεις διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα δείχνουν ότι τον Αύγουστο οι αφίξεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο του Αυγούστου 2019. Παράγοντες του τουριστικού τομέα και αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, σημειώνοντας όμως ότι ο βαθμός ανάκτησης εσόδων σε σχέση με το 2019 θα εξαρτηθεί από την ομαλή πορεία κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ανάκτηση κρατήσεων στις διεθνείς πτήσεις σε σχέση με το 2019, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα σε τουριστικές περιοχές ή οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών προκαλούν ανακοπή στις τουριστικές ροές.

Στοιχεία της εταιρείας συμβούλων για θέματα πολιτικής αεροπορίας OAG, που δημοσιεύουν σήμερα οι “Financial Times”, δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι κρατήσεις στις διεθνείς πτήσεις όχι μόνο έχουν φτάσει στο επίπεδο του Αυγούστου 2019, αλλά είναι και 2% μεγαλύτερες, καθώς καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από Γερμανία (αύξηση 25%), Ελβετία (26%) και Γαλλία (31%). Συνολικά στην Ευρώπη αυτόν τον Αύγουστο οι κρατήσεις εισιτηρίων για διεθνείς πτήσεις είναι περίπου 31% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2019. Ισχυροί ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ελλάδας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 2019. Η Ισπανία, για παράδειγμα, βρίσκεται 25% χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της OAG.

Οι άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας, αν και σημειώνουν ότι όλα δείχνουν ως τώρα πως η σεζόν εξελίσσεται καλύτερα από τις προβλέψεις, δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι, για να υπάρξει μια επαναφορά των τουριστικών εσόδων σε ένα υψηλό ποσοστό των εσόδων του 2019 δεν είναι αρκετό να πάει καλά ο Αύγουστος, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δηλαδή τους δύο μήνες που στην προηγούμενη σεζόν υπήρξε απότομη διακοπή της τουριστικής κίνησης λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τονίζει (σε ανάρτηση στο twitter) ότι η πορεία του τουρισμού από τον Ιούνιο μέχρι τώρα εξελίσσεται με το πλέον θετικό σενάριο, όμως βασικό μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αλλά και μετά, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση των μέτρων και την αύξηση των εμβολιασμών.

Οι εξελίξεις στις διεθνείς πτήσεις τον Αύγουστο φαίνεται ότι συνάδουν με τις θετικές προβλέψεις που έκανε πρόσφατα, σε ειδική μελέτη για τον τουρισμό, η Εθνική Τράπεζα. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι είναι πιθανή η ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019, καθώς η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κλάδου είναι ενθαρρυντικά, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, καθώς η αντιπαραβολή της πορείας των φετινών τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων (ως ποσοστά του 2019) έναντι των αντίστοιχων περσινών δείχνει σημαντική ανάκτηση των κεκτημένων του 2019.

Εστιάζοντας στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019, τονίζεται στη μελέτη. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς.

Ενισχυτικά στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου λειτουργούν δύο στοιχεία που συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει φέτος τα εχέγγυα να κερδίσει μερίδιο στην (ομολογουμένως ακόμα υπό πίεση και υψηλή αβεβαιότητα) διεθνή τουριστική αγορά:

Συνυπολογίζοντας τα υγειονομικά δεδομένα, τις τάσεις στην αεροπορική κίνηση και τις προτιμήσεις των τουριστών (όπως αποτυπώνονται στις αναζητήσεις και τις κρατήσεις), η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.
Ακολουθώντας μια προσέγγιση 360ο και εστιάζοντας στις βασικές αγορές προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό, παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (όπως η Γερμανία) φαίνεται να αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ζήτησης στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, παίρνοντας τη σκυτάλη από λιγότερο παραδοσιακές αγορές (όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) που λειτούργησαν ενισχυτικά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 (υπό την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων) θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%) -με επίτευξη αυξημένης διείσδυσης σε όλες τις βασικές αγορές (ευρωπαϊκές και μη), υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Εθνικής.

πηγή: sofokleousin.gr