Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, τον ηγέτη της Χαμάς από το Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει εκδώσει επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή φέρνει τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Η απόφαση για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης έρχεται αφού απέτυχαν οι προσπάθειες για εκεχειρία και το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Ράφα, αγνοώντας τις ενστάσεις ΗΠΑ και ΕΕ. Ήδη ο Καναδάς έχει επιβάλλει κυρώσεις ισραηλινούς εποίκους και ετοιμάζει και άλλες κατά στρατιωτικών για δολοφονίς αμάχων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν τον εντεινόμενο βαθμό απομάκρυνσης του Ισραήλ από το διεθνές status quo, καθώς επίσης και τη αποστασιοποίηση παραδοσιακών συμμάχων του εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μέχρι τώρα η απειλή έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ επείχε θέση μοχλού πίεσης στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Η πραγματοποίηση της απειλής καταδεικνύει ότι το Ισραήλ οδηγείται σε πρωτοφανή διεθνή απομόνωση. Αυτό είχε διαφανεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υπερψηφίστηκε η αναβάθμιση του status της Παλαιστίνης.

Print Friendly, PDF & Email