Ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά. Τώρα!

του Δημήτρη Μηλάκα

Θάσος, Άη Στράτης, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος,Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελλόριζο: Αυτά είναι τα ελληνικά νησιά, από τον Βορρά (Θάσο) μέχρι το απώτατο νότιο (Καστελλόριζο) όριο της χώρας, που καταγράφονται ονομαστικά (και) στην τελευταία τουρκική Navtex (με την οποία η Τουρκία ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή τους).

Στην εν λόγω Νavtex οι τουρκικές υπηρεσίες επαναλαμβάνουν / υπογραμμίζουν τα γνωστά τους επιχειρήματα: «Αυτά τα νησιά (και προφανώς δεκάδες βραχονησίδες που βρίσκονται ανάμεσά τους) πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Λονδίνου (1914), τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) και τη Συμφωνία του Παρισιού (1947)».

Ως εκ τούτων (των Συνθηκών, συνεχίζει η τουρκική Νavtex), δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις όχι μόνο στο έδαφός τους, αλλά ούτε και εντός των χωρικών τους (έξι μίλια από τις ακτές τους) υδάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την τελευταία τετραετία, ειδικά μετά την κρίση του καλοκαιριού του 2020 με το ωκεανογραφικό «Ορούτς Ρέις», που ερεύνησε μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές Ρόδου, Καστελλόριζου, Κρήτης κ.λπ., η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη και με ιδιαίτερη συνέπεια και επιμονή διακηρύξει δημόσια με Νavtex / Νotam τις θέσεις / απαιτήσεις της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ακριβώς την ίδια αυτήν περίοδο της έξαρσης της τουρκικής «επιχειρηματολογίας» περί αποστρατιωτικοποίησης βλέπουμε την εντυπωσιακή «πρόοδο» της διαδικασίας για την ελληνική προσέγγιση.

Μια πρόοδο που εξελίσσεται με μυστικές συνομιλίες, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο (αμερικανική εντολή) της μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος στην ελληνοτουρκική μεθόριο και έχουν παραγάγει αποτελέσματα (συναντήσεις κορυφής) και την… αίσθηση ότι «τα ελληνοτουρκικά πάνε καλά»…

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτη είναι η αδιαφορία ή η σιωπή με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν τη μεθόδευση της αποκαλούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ειδικά τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν και επιδιώκουν να ξανακυβερνήσουν.
Αυτή η σιωπή / αδιαφορία ένα μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει: Αφήνουν (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) την καυτή πατάτα των ελληνοτουρκικών στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς γνωρίζουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν τη «σφραγίδα» της Ουάσιγκτον. Και με τα πραγματικά αφεντικά αυτού του τόπου οι πρώην και επίδοξοι κυβερνήτες του τόπου δεν τα βάζουν…

Η ελληνική κοινωνία όμως πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς συζητιέται και πού ακριβώς οδηγεί. Ενημέρωση, λοιπόν, τώρα για τα ελληνοτουρκικά…

Print Friendly, PDF & Email