Έκθεση-κόλαφος και συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

Βία, απειλές, εξευτελισμός, σεξουαλική παρενόχληση. Ο Μηχανισμός Καταγραφής Περιστατικό Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών (παράνομων επαναπροωθήσεων) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του καταγράφοντας τον εφιάλτη που έζησαν περισσότερα από 2.000 άτομα μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έχουν καταγραφεί, μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2022, 50 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων, όπως καταγγέλλουν τα φερόμενα ως θύματα. Τα περιστατικά συνέβησαν από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2022.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι τα άτομα που επαναπροωθήθηκαν είναι τουλάχιστον 2.157, ανάμεσά τους 214 γυναίκες και 205 παιδιά, αλλά και 103 άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στις μαρτυρίες, μάλιστα, οι καταγγέλλοντες περιγράφουν σοβαρές παραβιάσεις της αρχής της μη επαναπροώθησης και του δικαιώματος στο άσυλο, αλλά και εξευτελιστική μεταχείριση, σωματική και λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση και απειλές για τη ζωή τους ακόμη και με τη χρήση όπλων.

Στις μαρτυρίες που έχει καταγράψει ο Μηχανισμός Καταγραφής αναφέρεται ότι συμμετείχαν ως δράστες τόσο ένστολοι όσο και άτομα με πολιτικά ρούχα. Σε κάποιες μαρτυρίες αναφέρθηκε ότι κατά το στάδιο της απομάκρυνσης από την ελληνική επικράτεια συμμετείχαν ως δράστες και πολίτες τρίτων χωρών που μιλούσαν τη γλώσσα των φερόμενων θυμάτων.

Πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email