Εκλογική σκακιέρα: Η παροχολογία της ΝΔ, ο ανένδοτος του ΣΥΡΙΖΑ και η πόλωση

Εν μέσω πολωτικού και κατά περιπτώσεις ακραίου και τοξικού κλίματος, όπου κυριαρχούν οι σφοδρές δημόσιες αντεγκλήσεις και ο καταγγελτικός λόγος, τα επιτελεία των κομμάτων σχεδιάζουν αλλά και αναπροσαρμόζουν την τακτική τους ενόψει των εκλογών.

Με προωθητικό «καύσιμο» το πακέτο προεκλογικών παροχών και υιοθετώντας σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, «χτυπώντας» την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, η κυβέρνηση «στήνει» την προεκλογική της τακτική. Ο ανένδοτος που κήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσοντας ως αντιπολιτευτική «σημαία» το σκάνδαλο των υποκλοπών και την άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, αποτελεί στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του κόμματος.

Για την κυβέρνηση η συσπείρωση της πλατιάς δεξιάς εκλογικής βάσης και η προσέλκυση των κεντρώων ψηφοφόρων περνάει μέσω της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ, ως το κόμμα που δεν επιθυμεί την κανονικότητα και λειτουργεί βασιζόμενο σε «πεζοδρομιακές τακτικές». Επιχειρεί, δηλαδή, να αποδομήσει, να αντιστρέψει το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί τη κυβέρνηση για δημοκρατική εκτροπή και καταπάτηση του δικαίου και των θεσμών, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ασφαλώς πρωτεύοντα ρόλο στην προεκλογική στρατηγική που έχει εκπονήσει το Μαξίμου, έχει και το πακέτο παροχών που θα το επόμενο διάστημα, καθώς και οι υποσχέσεις για την επόμενη θητεία. Ο προεκλογικός «μπαχτσές» έχει απ’ όλα: αύξηση μισθών και συντάξεων, καταβολή αναδρομικών, νομοσχέδια για τακτοποίηση αυθαιρέτων, στεγαστικά προγράμματα και άλλα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης»

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έδωσε το έναυσμα στον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει το προεκλογικό του μότο και να καταγράψει τις ιδεολογικές και ηθικές διαφορές που έχει με τη Νέα Δημοκρατία. Το ήθος της Αριστεράς, εκφραστής της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθόδους που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θυμίζουν τις αντίστοιχες τακτικές του πάλαι ποτέ βαθέος κράτους της Δεξιάς. Το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» το οποίο ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπυκνώνει το απαύγασμα του πολιτικού μηνύματος που θέλει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει επικοινωνιακά προς την κοινωνία.

Ο ανένδοτος που κήρυξε η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, με μοναδική εξαίρεση-και αυτή με αστερίσκους- να αποτελεί η περίπτωση του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση για το «μπλοκ» προς τον Κασιδιάρη και θα συμμετάσχει κανονικά στη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή για το ζήτημα.

Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ

Ρόλο «κλειδί» κατέχει το ΠΑΣΟΚ που επί ημερών Ανδρουλάκη είδε τα δημοσκοπικά του ποσοστά να γίνονται διψήφια και επιθυμεί να διατηρήσει την πολιτική του αυτονομία, ασκώντας… ισόποση κριτική στο κομματικό δίπολο που συνθέτουν Νέα Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να καταγραφεί στο κοινωνικό συνειδητό ότι το κόμμα δεν αποτελεί ουρά ή αρωγός κανενός και πως δεν προτίθεται να απεμπολήσει την δική του πολιτική ατζέντα, με αντάλλαγμα κυβερνητικά οφίτσια ή άλλα προνόμια πολιτικής φύσης.

Βλάχος Νώντας

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email