Εκλογές 2023: Τέμπη και οικογενειοκρατία στο “κάδρο” του BBC – “Κρατική δολοφονία των παιδιών μας”

Παραμονές των εκλογών στην Ελλάδα, το BBC δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ, μεταφέροντας το συναίσθημα που κυριαρχεί πριν οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης του, το κορυφαίο βρετανικό Μέσο δίνει το στίγμα αυτών των εκλογών που θα διεξαχθούν στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Αυτό είναι που “κρέμεται πάνω από την κάλπη”, στην οποία ωστόσο “κυριαρχούν οι δυναστείες”.

Οι δύο παραπάνω φράσεις συνθέτουν και τον τίτλο του άρθρου, με τον συντάκτη να μεταφέρει την οδύνη των συγγενών θυμάτων την οποία και αντίκρισε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο Καστράκι Καλαμπάκας, αλλά και να περιγράφει το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, εστιάζοντας στο διαχρονικό ίδιον της οικογενειοκρατίας.

“Τρία από τα πιο λαμπερά αστέρια τους, που θα έπρεπε τώρα να ψήφιζαν για πρώτη φορά, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας”, αναφέρει ο αρθογράφος σχετικά με τους συγγενείς της Θώμης, της Χρύσας και της ξαδέλφης τους Αναστασίας, που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.

“Είμαι τυχερός που την είχα ως κόρη, έστω και για λίγο. Θα είμαι πάντα περήφανος. Ήταν ένα σπάνιο κορίτσι και είχε μόνο αγάπη να δώσει”, λέει ο πατέρας της Αναστασίας. “Εμείς, οι συγγενείς το αποκαλούμε κρατική δολοφονία των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το τρένο. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να γίνει αυτό;”, αναρωτιέται στο BBC, με το άρθρο να σχολιάζει το αίσθημα αγανάκτησης αρκετών ψηφοφόρων, το οποίο επιδεινώνεται από την επανάληψη των ίδιων επωνύμων που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια:

“Ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, κατά μήκος του ιδεολογικού φάσματος. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κι ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων”, γράφει ο συντάκτης, ο οποίος εστιάζει στο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών, ορμώμενος από ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ένα διπλανό χωριό:

“Αν και ο Καραμανλής αναγνωρίζεται μετά θάνατον πέρα από κομματικές γραμμές, ο Κώστας Καραμανλής, ξάδελφος ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού με το ίδιο επώνυμο, αντιμετωπίζει εθνική οργή. Την επομένη του μοιραίου δυστυχήματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, παραδεχόμενος ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο ήταν υπεύθυνος δεν ήταν κατάλληλο. Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημόσια δεν τον εμπόδισαν από το να διεκδικήσει επανεκλογή του, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις θλιμμένες οικογένειες”.

Νεποτισμός από τη μία, υψηλό κόστος ζωής και υποκλοπές από την άλλη

Το ρεπορτάζ του BBC μεταφέρει στην Αθήνα, με τον συντάκτη να σημειώνει πως “ο νεποτισμός οι πελατειακές σχέσεις τροφοδοτούν την οργή πολλών ψηφοφόρων” , πριν στραφεί σε άλλα ζητήματα οικονομίας και δημοκρατίας που έχουν διαμορφώσει την ισχύουσα κατάσταση της χώρας, παραμονές της κάλπης.

Το άρθρο εστιάζει στο υψηλό κόστος ζωής που έχει δυσχεράνει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων: “Παρά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, πριν περάσει στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα, η οποία “είναι η χειρότερη της Ε.Ε. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά”, αλλά και στο “ελληνικό Watergate, με την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων”.

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email