Εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στη φετινή επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 φορείς του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του αντιδικτατορικού αγώνα τιμούν από κοινού τη μεγαλειώδη φοιτητική εξέγερση και αυτούς που αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, με σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Ο επετειακός εορτασμός περιλαμβάνει ομιλίες, μουσικά αφιερώματα στο αντιδικτατορικό τραγούδι και έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων της φοιτητικής εξέγερσης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων Α.Π.Θ., τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974, την Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτρης Μαυροσκούφης με θέμα: «Δικτατορία, πανεπιστήμιο και φοιτητές: Από τα προεόρτια στα μεθεόρτια». Θα προηγηθούν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης δυο μουσικές βραδιές στον στεγασμένο χώρο της εισόδου της Πολυτεχνικής.

Η πρώτη συναυλία με αντιδικτατορικά τραγούδια, που οργανώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, θα γίνει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, φοιτητικοί σύλλογοι του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι.
Από την Τρίτη 14 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στον χώρο της εισόδου της Πολυτεχνικής Σχολής θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του αντιδικτατορικού αγώνα. Το βασικό τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Τα άλλα Πολυτεχνεία» είναι αφιερωμένη, πέρα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις φοιτητικές εξεγέρσεις του Νοέμβρη στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Πατρών.
Με ψήφισμά του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ. (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) τονίζει ότι «η εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, με τα μηνύματα της για «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία» και «έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» να παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της πόλης σε ενεργή συμμετοχή στην Πολυτεχνική Σχολή, το «Πολυτεχνείο» της Θεσσαλονίκης.

Στην Κατερίνη, ο Φοιτητικός σύλλογος τμήματος εφοδιαστικής αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ Κατερίνης, διοργανώνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στο ΔΙΠΑΕ Κατερίνης. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος σωματεία κι άλλοι φορείς της Κατερίνης.

Print Friendly, PDF & Email