“Εισήλθαμε στο 2023 με μια σύγκλιση προκλήσεων που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας”, Αντόνιο Γκουτέρες

Η ακραία φτώχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο σεισμός σε Τουρκία – Συρία και η κλιματική κρίση ήταν τα κύρια θέματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πήρε τον λόγο για να προειδοποιήσει για την καταστροφική κατάσταση, λέγοντας: “Οι προοπτικές για την ειρήνη μειώνονται σταθερά. Οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής αυξάνονται”, είπε. “Φοβάμαι ότι ο κόσμος υπνοβατεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο και φοβάμαι ότι το κάνει με τα μάτια ορθάνοιχτα”. Υπενθύμισε επίσης την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Βιρμανία, το Σαχέλ και την Αϊτή. “Εάν όλες οι χώρες εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το δικαίωμα στην ειρήνη θα ήταν εγγυημένο”, επέμεινε.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τον απασχολούν, επέμεινε ότι ο χρόνος κυλά στο χείλος της “ολοκληρωτικής παγκόσμιας καταστροφής”, προτρέποντάς μας να “ξυπνήσουμε και να πιάσουμε δουλειά”, διότι “το τίμημα της αδράνειας υπερβαίνει κατά πολύ το τίμημα της δράσης”. Επίσης, κατήγγειλε την έλλειψη “στρατηγικού οράματος” και τη ” κοντόφθαλμη σκέψη” των πολιτικών και οικονομικών υπευθύνων όχι μόνο ως “βαθύτατα ανεύθυνη, αλλά και ανήθικη”.

Προέτρεψε να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές, επιστρέφοντας στην έκκλησή του για “ριζικό μετασχηματισμό” της παγκόσμιας οικονομικής δομής. “Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς διεστραμμένο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα”, τόνισε, υπογραμμίζοντας την ευθύνη για την αύξηση της φτώχειας και της πείνας, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ή το βάρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

“Χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, οι πλουσιότερες χώρες και τα άτομα θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν πλούτο και να αφήνουν μόνο ψίχουλα για τις κοινότητες και τις χώρες του Νότου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε ότι ο κόσμος έχει υποχωρήσει πέντε χρόνια πίσω όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη (υγεία, εκπαίδευση και βιωτικό επίπεδο).

πηγή: pressenza.com

 

Print Friendly, PDF & Email