Εγκαίνια του πρώτου νέου γερμανικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η γερμανική κυβέρνηση εγκαινίασε την Τρίτη (15 Νοεμβρίου) τον πρώτο της πλωτό τερματικό σταθμό, ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και προορίζεται να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο στο πλαίσιο του σχεδίου του Βερολίνου για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ το πρώτο πλοίο επαναεριοποίησης θα δέσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom και την επακόλουθη καταστροφή του αγωγού Nord Stream 1, η Γερμανία χάνει περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου σε ετήσιες παραδόσεις.

Η εσπευσμένα κατασκευασμένη υποδομή για τη διευκόλυνση της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι η διέξοδος του Βερολίνου. Το LNG είναι υπέρψυκτο και υπό υψηλή πίεση αέριο, που μετατρέπεται σε υγρή κατάσταση κατάλληλη για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Η μετατροπή του πίσω σε αέριο απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό – τις λεγόμενες μονάδες επαναεριοποίησης.

Την Τρίτη, ο Olaf Lies, υπουργός Οικονομίας του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, περιηγήθηκε στο λιμάνι του Wilhelmshaven. Μετά από έξι μήνες, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της υποδομής για την υποστήριξη ενός πλωτού τερματικού σταθμού LNG (FSRU) εισερχόμενου – μια προβλήτα, αγωγοί και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Γερμανία κοιτάζει σήμερα προς το Wilhelmshaven. Ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ένα μεγάλο βήμα προς έναν ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό», υπογράμμισε ο Lies, σημειώνοντας την έγκαιρη απόφαση να επικεντρωθεί στο Wilhelmshaven και στις υπάρχουσες λιμενικές υποδομές ως βασικούς παράγοντες ταχύτητας, ευχαριστώντας «όλους τους εμπλεκόμενους σχεδιαστές, εμπειρογνώμονες και κατασκευαστικές εταιρείες».

Η ολοκλήρωση σε 194 ημέρες αντιπροσώπευε έναν πρωτοφανή ρυθμό κατασκευής στη Γερμανία, ο οποίος κατέστη δυνατός χάρη στις εξαιρέσεις αδειοδότησης και την παραίτηση από τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αυτά τα FSRU είναι ουσιαστικά δεξαμενόπλοια LNG που μπορούν να αεριοποιήσουν εκ νέου LNG αντί να το μεταφέρουν απλώς.

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει το πλοίο Hoegh Esperanza, που κατασκευάστηκε το 2018. Προηγουμένως βρισκόταν σε τριετή ανάπτυξη στο κινεζικό λιμάνι Tianjin. Μια μεταγενέστερη ανάπτυξη στην Αυστραλία είχε ακυρωθεί για λόγους περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Το FSRU, το οποίο έχει μήκος μεγαλύτερο από 280 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα, μπορεί να αεριοποιεί τουλάχιστον 5 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, με μέγιστη χωρητικότητα 7,5 δισ. κυβικά μέτρα. Θα διοχετεύει το αέριο στο γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου μέσω αγωγού ετήσιας χωρητικότητας 10 δισ. κυβικών μέτρων.

Μια δεύτερη FSRU αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις το επόμενο έτος. Συνολικά, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να αντικαταστήσει το 50-60% του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω LNG το 2023.

Φόβος περιβαλλοντικής ζημίας

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες έμειναν σε μεγάλο βαθμό έξω από τη διαδικασία κατασκευής, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη ρύπανση.

Η Uniper, ο προβληματικός γίγαντας φυσικού αερίου και διαχειριστής της υποδομής, αναμένεται να καθαρίσει τις εγκαταστάσεις της με τη χρήση χλωρίου, το οποίο στη συνέχεια θα εκτοξευθεί στη θάλασσα.

«Ένα υφέρπον χημικό ατύχημα ελλοχεύει στο Wilhelmshaven και στις άλλες εγκαταστάσεις LNG», εξήγησε ο Sascha Müller-Kraenner, διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Δράσης Γερμανίας (DUH).

«Σύμφωνα με τα έγγραφα της αίτησης, η Uniper θέλει να απορρίψει στη Βόρεια Θάλασσα δέκα φορές περισσότερη ποσότητα βιοκτόνου με το πλοίο του τερματικού σταθμού LNG από ό,τι … είχε κριθεί προηγουμένως αποδεκτό σε μια ανάλογη τοποθεσία», πρόσθεσε.

Εν μέρει υποστηρίζονται από τη νέα κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, όπου οι Πράσινοι είναι ο μικρότερος εταίρος και υπεύθυνοι για το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Δεν θα υπάρξει καμία περιβαλλοντική έκπτωση» και θα υπάρξει εντατική παρακολούθηση, δήλωσε τη Δευτέρα (14 Νοεμβρίου) ο Christian Meyer, ο πράσινος υπουργός Περιβάλλοντος.

«Εάν σημειωθεί υπέρβαση των οριακών τιμών ή κινδυνεύει η φύση, πρέπει να ληφθούν αντίμετρα», πρόσθεσε.

Nikolaus J. Kurmayer

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email