Εγχώριες δυνατότητες σε οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης από την Intracom Defense

Η συζήτηση για την ανάγκη αναβάθμισης των Κύριων Οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού Μάχης ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Ο λόγος απλός. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών εντοπισμού των οβιδοβόλων και των ρουκετοβόλων, είτε κατά την κίνησή τους προς τον τόπο από όπου θα εκτελέσουν, είτε κατά την διάρκεια εκτέλεσης των βολών τους, τα καθιστά ευπρόσβλητα σε βολές αντι-πυροβολικού.

Το ελληνικό Πυροβολικό έχοντας στην διάθεσή του τα ραντάρ ARTHUR, AN/TPQ-36 και TPQ- 37, είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τους κινδύνους. Παράλληλα, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που του προσφέρουν τα πλέον προηγμένα οβιδοβόλα PzH2000, με ανεπτυγμένη την δυνατότητα αυτόνομης δράσης χάρη στο προηγμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός και την δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων με άλλα «στοιχεία» του συγκροτήματος μάχης στο οποίο ανήκουν. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εγκατάσταση επικοινωνιακών συστημάτων τεχνολογιών αιχμής, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την INTRACOM DEFENSE και στηρίζονται στην ψηφιακή ενδοεπικοινωνία WiSPR.

Με την εμφάνιση όμως νέων μέσων πυροβολικού, όπως τα A/K T-155 Firtina, τα ρουκετοβόλα J-600T Yildirim/B-611, T-300 Kasirga, T-122 Sakarya και απειλών όπως τα UAVs Bayraktar TB 1-2, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, και μετά την συστηματική μελέτη τους από τους επιτελείς του Πυροβολικού, προέκυψε η ανάγκη αναπροσαρμογής του μέχρι σήμερα δόγματος, που περιορίζονταν μόνο στην διαθεσιμότητα των μέσων, την ταχεία κίνηση και τάξη στο πεδίο, την εκτέλεση βολών και τέλος, την απομάκρυνση σε προστατευμένη θέση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του DefenceReview.gr το ΓΕΣ εισαγάγει νέα συστήματα στο ελληνικό Πυροβολικό, τα οποία από την μια πλευρά θα «μετατρέψουν» το σύνολο των οβιδοβόλων και ρουκετοβόλων σε αυτόνομες μονάδες πυρός, και από την άλλη θα τα διασυνδέσουν με τα υπόλοιπα μέσα των μονάδων ελιγμού σε ένα ενιαίο δίκτυο. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται η τεχνολογία των ευρυζωνικών επικοινωνιών Spart@n-H που επιτρέπει την μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, σε συνδυασμό με την νέα ενδοεπικοινωνία WiSPRevolution της IDE. Έτσι, επιτυγχάνεται η ταχεία λήψη αποφάσεων και εκτέλεση ενεργειών από τους εμπλεκόμενους στο πεδίο.

Το Πυροβολικό, τόσο για το σύστημα MLRS όσο και για το RM-70, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ταχύτητα τάξης των εκτοξευτών και κυρίως στο σύστημα που φέρει τις ρουκέτες των 122mm ή των 227mm. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την συχνότητα βλαβών (Μin Time Between Failure – MTBF), αλλά κυρίως με την ταχύτητα και ακρίβεια περιστροφής του κάλαθου ρουκετών, οι σημαντικότεροι κατασκευαστές προτείνουν την αντικατάσταση των παλαιότερων υδραυλικών συστημάτων με νέα ή άλλα ηλεκτρικά. Η IDE εφαρμόζει ήδη με επιτυχία αντίστοιχη τεχνολογία σε μεγάλο αριθμό εκτοξευτών PATRIOT ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ υπήρξε πρωτοπόρος στην εγκατάσταση υβριδικού συστήματος παροχής ηλεκτρικής ισχύος, με την τοποθέτηση του συστήματος GENAIRCON της IDE επί των Α/Κ πυροβόλων Μ109. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ηλεκτρική ισχύ, απαραίτητη για την λειτουργία των συστημάτων επικοινωνιών, επίγνωσης κατάστασης, αλλά και εκτέλεσης βολών σε συνθήκες περιορισμένου ακουστικού και θερμικού ίχνους. Προφανώς το σύστημα είναι διαθέσιμο και για τα ρουκετοβόλα του Ελληνικού Στρατού.

Αν μάλιστα στα παραπάνω προστεθεί η συνδυασμένη δράση ελληνικών συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων, τότε τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για την επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Όσο κι αν κάποια ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι ξένοι προμηθευτές αναθέτουν «σημαντικό» έργο σε εγχώριους κατασκευαστές αμυντικού υλικού, η πραγματικότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Οι ίδιοι οι ξένοι, παραδέχονται ότι μέχρι σήμερα καμία συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει τεθεί από ελληνικής πλευράς. Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, όμως, αποζητούν την ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου και βεβαίως έχουν τις αντίστοιχες δυνατότητες υλοποίησης.

Η INTRACOM DEFENSE έχει εγκαταστάσεις λειτουργικές, πιστοποιημένες για την συναρμολόγηση οχημάτων του συστήματος PATRIOT, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν οποιοδήποτε όχημα φορέα RM-70, είτε τα παλιά Tatra 813 8×8, είτε νεότερες εκδόσεις, όπως το Tatra 815-7 για το RM-70 Vampir, είτε ακόμη και τα Μ-270 των MLRS και προφανώς τα Κέντρα Διοίκησης Πυρών – ΚΔΠ των μονάδων του Πυροβολικού, για την υλοποίηση της αναβάθμισής τους.

Αναβάθμιση και έλεγχος καλής λειτουργίας συστημάτων στις εγκαταστάσεις της IDE

Η ελληνική κυβέρνηση συχνά αναφέρεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ως πυλώνα όχι μόνο της άμυνας αλλά και της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η απαξίωση των ελληνικών ναυπηγείων δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση των υπόλοιπων κλάδων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Στις υποδομές της, ανάμεσα στις οποίες και αυτές της ΙNTRACOM DEFENSE, ήδη κατασκευάζονται ηλεκτρονικά για τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους της Δύσης, ετοιμάζεται το επόμενο Μη Επανδρωμένο Σύστημα Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (LOTUS), ενώ συναρμολογούνται πολύπλοκα αμυντικά συστήματα, και παράγονται αμυντικά προϊόντα με την χρήση εγχώριας τεχνολογίας, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και σε συμμαχικούς στρατούς.

Τόσο οι ξένοι εταίροι μας όσο και το ΥΠΕΘΑ, γνωρίζουν τις πιο πάνω δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον τους να τις αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό. Το όφελος που προκύπτει έτσι για την Εθνική Άμυνα, την Εθνική Οικονομία και την Ελληνική Κοινωνία είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Γιάννης Νικήτας

πηγή: defencereview.gr

Print Friendly, PDF & Email