ΕΕ: Ισπανία και Ιρλανδία διαφωνούν με την αναστολή πληρωμών προς την Παλαιστίνη

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Print Friendly, PDF & Email