Δυτικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικοί αναλυτές ακόμα ζαλισμένοι και μπερδεμένοι σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Επιμέλεια:  Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

Εάν διατηρούσατε ελπίδα ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι στρατιωτικοί αναλυτές που προβλέπουν την επικείμενη κατάρρευση της Ρωσίας λόγω της αποτυχημένης εισβολής στην Ουκρανία θα έλεγχαν την πραγματικότητα, ξανασκεφτείτε το. Θεωρώ τους New York Times ως τον κύριο δείκτη της νοοτροπίας του κατεστημένου και οι Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που αποκαλύπτει την αυταπάτη και τη σύγχυση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που μολύνει τους βάλτους της Ουάσιγκτον/Νέα Υόρκης.

Με απλά λόγια, το άρθρο – Οι απαιτήσεις της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα συγκρούονται με τις ανησυχίες των ΗΠΑ – παραδέχεται σιωπηρά ότι η Ρωσία κερδίζει, αλλά διατηρεί την ελπίδα για μια δραματική επιστροφή της Ουκρανίας. Ακολουθούν τα highlights (και τα χαμηλά στιγμιότυπα) του κομματιού που ακούγονται από τον επιστόμιο της CIA, τον Eric Schmitt και τον Julian Barnes:

Οι Ουκρανοί λένε ότι χρειάζονται ταχύτερες αποστολές πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και άλλα εξελιγμένα όπλα για να αμβλύνουν τη σταθερή προέλαση της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πλησιάζουν περισσότερα, αλλά είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αποστολή υπερβολικού εξοπλισμού προτού μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες. Το Πεντάγωνο ανησυχεί για πιθανή εξάντληση των αποθεμάτων του τους επόμενους μήνες.

Το κατάλαβα? Η Ρωσία προχωρά σταθερά. Τα οπλικά συστήματα που θέλουν να στείλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι περισσότερα από τους Ουκρανούς που έχουν εκπαιδευτεί να τα χειρίζονται. Και ο αμυντικός προϋπολογισμός τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ εξαντλείται από πυραύλους και οβίδες και δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους Ρώσους που χρηματοδοτούνται από αναιμία. Εύθυμος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όταν είσαι σε μια τρύπα, σταμάτα να σκάβεις. Τα δυτικά μέσα έχουν συστηματικά παραποιήσει τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αντεπίθεση και να ανακτήσει μέρος – αν και όχι όλο – από τα εδάφη που έχασε, εάν μπορέσει να συνεχίσει να ζητά αιματηρό τίμημα στη Ρωσία έως ότου εισρεύσουν νέα όπλα από τη Δύση.

Και αν ένας βάτραχος είχε φτερά θα μπορούσε να πετάξει. Ο λόγος που η Ουκρανία εκλιπαρεί για νέα άρματα μάχης, αεροπλάνα, μονάδες πυροβολικού και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης είναι επειδή η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 80% των περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας. Και στη διαδικασία καταστροφής αρμάτων μάχης και αεροπλάνων και πυροβολικού, η Ρωσία έχει επίσης σκοτώσει τα καλύτερα από τα στρατεύματα της Ουκρανίας.

Αλλά αυτό το γεγονός ξεφεύγει από τον Σμιτ και τον Μπαρνς. Πετάνε με χαρά τις μαλακίες του DOD/CIA ότι η Ρωσία έχει υποστεί εκπληκτικές απώλειες και ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να γεμίσει φαινομενικά εξαντλημένες στρατιωτικές μονάδες:

Ο σχεδόν πεντάμηνος πόλεμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλοι εξοικειωμένοι με τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Περίπου 100 με 200 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε μέρα από τότε που η Ρωσία μετατόπισε τη στρατιωτική της εκστρατεία την άνοιξη για να επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία. Αλλά συνολικά, περίπου 20.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί. Οι τραυματισμοί έχουν απομακρύνει περίπου 60.000 περισσότερους από το πεδίο της μάχης. Σχεδόν το ένα τρίτο του εξοπλισμού της Ρωσίας έχει καταστραφεί στον πόλεμο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Για να αναπληρώσει τον στρατό της, η Ρωσία θα έπρεπε να κινητοποιήσει περισσότερο από τον πληθυσμό της, κηρύσσοντας πόλεμο – επισήμως η σύγκρουση παραμένει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – ή μεταφέροντας στρατεύματα και εξοπλισμό από τον Άπω Βορρά ή την Άπω Ανατολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άσε με να σου κάνω τα μαθηματικά. Η Ρωσία ξεκίνησε τη Φάση 2 –δηλαδή, με επίκεντρο το Ντονμπάς– την 1η Απριλίου 2022 . Από σήμερα, δηλαδή 104 ημέρες. Εάν η Ουκρανία έχανε 100 την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι μόνο 10.400 έχουν πεθάνει. Εάν ο αριθμός είναι 200, αυτό σημαίνει 20.800. Επιτρέψτε μου λοιπόν να το ξεκαθαρίσω. Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε αμυντική στάση από την 1η Απριλίου, έχασε τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ και διώχνεται μεθοδικά από το Ντόνετσκ, και έχει, στη χειρότερη περίπτωση που παρουσιάζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τον ίδιο αριθμό απωλειών με τη Ρωσία;

Εάν ο ρωσικός στρατός υπέστη πράγματι τα είδη των απωλειών που ισχυρίστηκαν η Ουκρανία και οι New York Times και οι ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τότε πώς στο διάολο αυτοί οι ύπουλοι Ρώσοι κέρδισαν τα χάλια των καλά εδραιωμένων Ουκρανών; Η Ρωσία ξεκίνησε την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» με περίπου 200.000 στρατιώτες. Ωστόσο, οι άνθρωποι που μιλούν με τους Schmitt και Barnes επιμένουν ότι 80.000 Ρώσοι είναι θύματα. Με άλλα λόγια, το 40% της ρωσικής δύναμης έχει χαθεί.

Έτσι, αν αυτό είναι αλήθεια, αυτοί οι Ρώσοι πρέπει να είναι απίστευτοι πολεμιστές. Η Ουκρανία δεν έχει πάρει πίσω και δεν υπερασπίστηκε ούτε ένα εκτάριο εδάφους που κατείχε κάποτε. Αυτό παρά το γεγονός ότι είχε ένα αριθμητικό πλεονέκτημα τρία προς ένα έναντι της Ρωσίας. Τι διάολο? Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο με 600.000 στρατιώτες εναντίον των ασήμαντων 200.000 της Ρωσίας και είναι η Ρωσία που, σύμφωνα με τους Times, «προχωρά σταθερά».

Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε να είχαν κάνει ο Schmitt και ο Barnes, πόσο καιρό μπορούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και να ρίχνουν ακριβά οπλικά συστήματα σε μια τρύπα αρουραίων; Η ταχύτητα της προέλασης της Ρωσίας φαίνεται να επιταχύνεται. Υπάρχουν πληροφορίες σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στα περίχωρα του Seversk, ένα από τα βασικά ισχυρά σημεία της νέας ουκρανικής αμυντικής γραμμής. Εάν αληθεύει, οι Ρώσοι είναι πιθανό να επιτύχουν μια στρατηγική ανακάλυψη στο Ντόνετσκ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι ευκολόπιστοι ρεπόρτερ και οι ανόητοι που στελεχώνουν τη CIA και την DIA είναι ότι η τακτική της Ρωσίας να καταστρέφει συστηματικά τον αέρα, την πανοπλία και το πυροβολικό τους τελευταίους τρεις μήνες φαίνεται ότι πέτυχε το αποκορύφωμα του Clausewitz – δηλαδή το σημείο στο οποίο στρατιωτική δύναμη δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει τις επιχειρήσεις της .

Η Ουκρανία, παρά το αριθμητικό της πλεονέκτημα στο προσωπικό, δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει μια σημαντική επίθεση που απώθησε τους Ρώσους και τους κράτησε μακριά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα για τα ουκρανικά στρατεύματα είναι ένας εφιάλτης. Ακολουθεί ένα βίντεο με τη Ρωσία να επιτίθεται σε τρεις στήλες ουκρανικών στρατευμάτων που προσπαθούν να εξαπολύσουν επίθεση στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία:

Print Friendly, PDF & Email