Δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Στο Κίεβο φον ντερ Λάιεν, Τριντό, Μελόνι και Ντε Κρο

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα τέσσερις δυτικοί ηγέτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, ταξίδεψαν μαζί κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να βρεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι τέσσερις ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο ταξιδεύοντας με τρένο από την Πολωνία, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση. Εντός της ημέρας η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη από την ουκρανική πρωτεύουσα, με ηγέτες της G7 και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει.

«Στο Κίεβο για τη δεύτερη επέτειο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και για να τιμήσω την εξαιρετική αντίσταση του ουκρανικού λαού. Περισσότερο από ποτέ, συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία, οικονομικά, στρατιωτικά, ηθικά. Μέχρι η χώρα να είναι επιτέλους ελεύθερη», έγραψε σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μακρόν προς Πούτιν: Μην υπολογίζεις σε κόπωση των Ευρωπαίων

Ο Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν πρέπει να υπολογίζει σε κόπωση των Ευρωπαίων και πως η στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία δεν θα αποδυναμωθεί.

«Δύο χρόνια πολέμου. Χτυπημένη και τραυματισμένη, αλλά πάντα όρθια. Η Ουκρανία πολεμά για εκείνη, για τα ιδανικά της, για την Ευρώπη μας. Η δέσμευσή μας στο πλευρό της δεν θα αποδυναμωθεί», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτηση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων πολέμου στην Ουκρανία.

«Ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια αποφασίστηκε με την υποστήριξη της Γαλλίας την 1η Φεβρουαρίου. Με σαφές μήνυμα: η Ρωσία του προέδρου Πούτιν δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε μια οποιαδήποτε κόπωση των Ευρωπαίων», ανέφερε ακόμα.

«Η έκβαση αυτού του πολέμου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Βρετανία: 245 εκατ. λίρες για την παραγωγή βλημάτων για την Ουκρανία

Η Βρετανία δεσμεύθηκε ότι θα επενδύσει 245 εκατομμύρια λίρες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία.

«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους εισβολείς ώστε να ανακαταλάβουν το μισό από το έδαφος που έκλεψε ο Πούτιν, ενώ υποβάθμισαν σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσίας –με περίπου το 30% του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν καταστραφεί. Αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και γι’αυτόν τον λόγο εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για τη νίκη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς.

Η βρετανική χρηματοδότηση, υπογράμμισε, θα ενισχύσει τα κρίσιμα αποθέματα της Ουκρανίας σε πυρομαχικά πυροβολικού, ενώ ολοκληρώνεται η παράδοση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων. «Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και μια νίκη για τη δημοκρατία, για τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες και για τον ουκρανικό λαό», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών πολέμου στην Ουκρανία.

Print Friendly, PDF & Email