Δυναμικές αντιδράσεις για τα συρματοπλέγματα

Θέματα ασφάλειας προτάσσουν οι επηρεαζόμενες κοινότητες

Αρκετά φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εγκατάσταση των συρματοπλεγμάτων και των καγκελόπορτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης στη δυτική Λευκωσία. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές, επισημαίνουν οι επηρεαζόμενοι που την ίδια ώρα σημειώνουν ότι οι αντιδράσεις τους δεν εισακούγονται.

Ήδη οι καγκελόπορτες έχουν τοποθετηθεί και τώρα αναμένεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ και πολίτες δηλώνουν τα στοιχεία τους ώστε να εγκριθούν για την εφαρμογή στο κινητό τους απ’ όπου και θα ξεκλειδώνουν τις πόρτες.

Τα ζητήματα που προκαλούνται από την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη και θα φτάσουν μέχρι και τον Άγιο Δομέτιο αρχικά, είναι τεράστια και αγγίζουν πολλές πτυχές. Είναι θέματα προσβασιμότητας σε κατοικημένες περιοχές, προβλήματα για τους κατοίκους που βλέπουν τα συρματοπλέγματα στις αυλές τους, προβλήματα για τους γεωργούς που βλέπουν τα χωράφια τους να «μοιράζονται», θέματα ασφάλειας και άλλα.

Η Αφροδίτη Λούγκρου από την ομάδα κατοίκων ενάντια στα συρματοπλέγματα τόνισε στη «Χαραυγή» ότι οι κάτοικοι είναι έξω φρενών και ετοιμάζουν δυναμικά μέτρα, ακόμη και με κλείσιμο των δρόμων. Η κα Λούγκρου επέκρινε τον Υπουργό Εσωτερικών για τον οποίο είπε: «Το έχει κάνει προσωπική υπόθεση ο Νίκος Νουρής. Δεν υπολογίζει καμία αντίδραση. Επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε εισήγηση και πρόταση από τους επηρεαζόμενους κατοίκους και προχωρά ακάθεκτος. Λέει επίσης πως θα αντιμετωπίσει τους μετανάστες με σπρέι και νερό». Σήμερα η ομάδα κατοίκων θα έχει συνάντηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για θέματα ασφάλειας, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα, με το ύψος των συρματοπλεγμάτων να ψηλώνει περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι με συρματοπλέγματα και κάγκελα δεν μπορούν να αποκοπούν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά ίσως να μειωθούν αφού οι διακινητές θα βρουν άλλες «τρύπες». Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά, είπε ότι μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δήλωσε, πέραν των γεωργών και των κατοίκων, ότι είναι και περιπατητές ή άλλοι. Σημείωσε και το θέμα ασφάλειας, αφού όπως είπε τα χόρτα έχουν ψηλώσει πολύ και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών, αλλά και παγίδευσης ζώων πάνω στο συρματόπλεγμα.

«Έχεις και Εσύ Φωνή»

Δεν μένουν με τα χέρια δεμένα οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται από τα συρματοπλέγματα και τα κάγκελα στη νεκρή ζώνη και ετοιμάζονται για παγκοινοτική περιφερειακή συγκέντρωση. Οι κοινότητες της δυτικής Λευκωσίας που επηρεάζονται από τα «συρματοπλέγματα της ντροπής», όπως τα χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, προγραμματίζουν συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Έχεις και Εσύ Φωνή» την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 20:00 στην πλατεία Ακακίου. «Με το να καθόμαστε στον καναπέ και απλά να διαμαρτυρόμαστε μέσω των ΜΚΔ δεν θα κάνουμε τίποτα. Την Τετάρτη θα πρέπει να δώσουμε το “παρών” μας στη συγκέντρωση, να ακούσουμε, να δώσουμε λύσεις και να στείλουμε το μήνυμα ενάντια στα συρματοπλέγματα της ντροπής», τόνισε η Αφροδίτη Λούγκρου στη «Χ».

Παναγιώτης Βασιλείου

πηγή: dialogos.com.cy

 

Print Friendly, PDF & Email