Δρακάκης (ΕΚΠΑ): Οι επιστήμονες διερευνούν αν τα εμβόλια αυξάνουν την επίπτωση των αυτοάνοσων

Παρά το γεγονός ότι η νόσηση από κορονοϊό αυξάνει τις πιθανότητες αυτοάνοσων νοσημάτων, οι επιστήμονες τους τελευταίους μήνες ψάχνουν να βρουν αν τα ίδια τα εμβόλια αυξάνουν λίγο την επίπτωση κάποιων αυτοάνοσων. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ , στο ΠΓΝ «Αττικόν» κύριος Πέτρος Δρακάκης.

Ο καθηγητής προς αποφυγήν παρερμηνεύσεως του, τονίζει ότι είναι κάτι πολύ πρόσφατο, το οποίο δεν είναι δεδομένο και διερευνάται. Σε ερώτηση πότε ενδέχεται να γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα, απαντά ότι κάτι τέτοιο αναμένεται σε βάθος μηνών, αλλά δεν είναι σαφές το πότε. Για τις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στην εγκυμοσύνη, ο κ. Δρακάκης αναφέρει γιατί είναι 4 φορές μεγαλύτερες οι πιθανότητες μία έγκυος να έχει τις γνωστές επιπλοκές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι τρομακτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα πολύ βαριά στην εγκυμοσύνη, απ ό,τι μία μη έγκυος, ειδικά αν είναι ανεμβολίαστη.

Μάλιστα επισημαίνει ότι από τις γυναίκες που παραπέμφθηκαν θετικές στο Αττικόν, όσες μπήκαν στη ΜΕΘ ή καταλήξανε, 100% ήταν όλες ανεμβολίαστες. Προφανώς μία στατιστική ενός νοσοκομείου δεν κάνει ιατρική, αλλά τα νούμερα είναι αντίστοιχα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον κόσμο, λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι και στις ήπιες μεταλλάξεις ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερος στις έγκυες, οι οποίες είναι πολύ επιρρεπείς και στο long covid, και να καταδείξει εμφατικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που πλέον μπορεί να γίνει σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, και όχι αυστηρά μετά το πρώτο, όπως αρχικά γινόταν. Αν όμως μία έγκυος «χρωστάει» μία δόση, οι γιατροί προτιμούν να εμβολιαστεί μετά το ήμισυ της εγκυμοσύνης, γιατί ο εμβολιασμός τότε καλύπτει με αντισώματα και το έμβρυο, όπως λέει ο κ. Δρακάκης.

Ο καθηγητής μιλά ακόμη για το ποια φάρμακα έναντι της Covid19, επιτρέπονται αυτή τη στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την πιο πρόσφατη γνώση των ειδικών σχετικά με το αν τελικά μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω πλακούντα ή θηλασμού.

Δούνης Βασίλης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email