Δωρεάν πλατφόρμα εκπαίδευσης εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις για τον Covid-19 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η λειτουργία της δωρεάν ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε η Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο την εκπαίδευση εργαζομένων τουριστικών επιχειρήσεων στα πρωτόκολλα ασφαλείας υγειονομικού περιεχομένου έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοιού που αναπτύχθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε τονίστηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Με τον καθηγητή κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου έχουμε μια διαχρονική και αποτελεσματική συνεργασία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για δεύτερη χρονιά , σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης στα υγεινομικά πρωτόκολλα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στη Θεσσαλία. Χρειάζεται η εκπαίδευση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε διάδοση του κορωνοϊού αλλά ταυτόχρονα είναι διαβατήριο καλής λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων η οποία συνυπολογίζεται τόσο από τους τουριστικούς πράκτορες όσο και από τους επισκέπτες που εκφράζουν τη θέληση να έρθουν στη Θεσσαλία Ύστερα από τη περσινή θετική πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος με μια εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε τους 500 χρήστες και την γενική παραδοχή από τους επισκέπτες του Τουρισμού, τους φιλοξενούμενους μας, ότι η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έγινε με το μέγιστο επαγγελματισμό, ξεκινά και πάλι η υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος με σκοπό την πιστοποίηση των εμπλεκομένων. Είναι μια θετική ενέργεια και ένα διαβατήριο καλής πρακτικής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτό το καλοκαίρι οι άνθρωποι του τουρισμού θα δώσουν εξετάσεις, στις εξετάσεις αυτές πρέπει να πετύχουν. Έτσι θα δώσουν ένα μήνυμα σωστής και επαγγελματικής αντιμετώπισης της διάδοσης. Ευχαριστώ τον καθηγητή κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και όλους του εμπλεκομένους στο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε σωστή πορεία όσο αφορά τον τουρισμό».

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον covid -19:« Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό. Αντιμετωπίσαμε μαζί όλο αυτό το διάστημα πολλές κρίσεις και οφείλω να πω –γιατί συνεργάστηκα και με άλλες Περιφέρειες- ότι είναι τυχερή η Θεσσαλία που έχει αυτόν τον Περιφερειάρχη και αυτούς τους συνεργάτες του. Είμαι περήφανος γι’ αυτή τη συνεργασία που απέδωσε καρπούς. Πέρυσι είχαμε την ιδέα να κάνουμε αυτό το υλικό το οποίο ήταν ασύγχρονο και απευθυνόταν στους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες και στηρίχτηκε στα πρωτόκολλα που δημιούργησε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε κάποιες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι όχι πολύ μεγάλες αλλά σημαντικές καθώς φέτος έχουμε νέα δεδομένα. Έχουμε τα rapid test άρα επικαιροποίησαμε το υλικό, το μαγνητοσκοπήσαμε και είναι έτοιμο να ανέβει στην πλατφόρμα. Επιπλέον φέτος θα κάνουμε μια εκδήλωση για να έχουμε απευθείας επαφή με τους εκπαιδευόμενους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 16:00 και θα κάνουμε ένα webinar όπου θα παρουσιάσουμε στους ενδιαφερόμενους τις διαφορές. Σε συνέχεια θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα να μπούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν και ένα τεστ στο τέλος ώστε να πάρουν το πιστοποιητικό ότι εκπαιδεύτηκαν. Αυτή είναι η δράση που κάναμε για τον τουρισμό. Είναι διαφορετικά φέτος από πέρυσι. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες καθώς έχουμε περισσότερη ασφάλεια. Έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προχωρά, και στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων και στους ξενοδόχους αλλά και στους επισκέπτες. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα είναι λιγότερα απ’ ότι πέρυσι».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το 8ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει τη μορφή βιντεομαθημάτων και οργανώνεται σε 6 ενότητες.

Όπως διευκρινίζεται με το άρθρο 3 της εγκυκλίου του Υπουργείου Τουρισμού (Νο 7227/27.04.2021, ΑΔΑ: ΨΟ3Α465ΧΘΟ-6ΕΗ), η εκ νέου εκπαίδευση των συντονιστών τουριστικών καταλυμάτων είναι υποχρεωτική και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης διαμονής.Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση της εκπαίδευσης από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα παραμένει προαιρετική. Η προθεσμία ολοκλήρωσης εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη/συντονιστή για την τουριστική περίοδο 2021 πρέπει να γίνει έως 15.06.2021. Το σήμα πιστοποίησης Health First παραμένει σε ισχύ. Για όσους δεν έχουν εκδώσει το σήμα, αυτό εκδίδεται από το Υπουργείο Τουρισμού https://www.healthfirsttourism.gr Η επανέκδοση του σήματος πιστοποίησης Health First απαιτείται μόνο σε περίπτωση αλλαγής του υπευθύνου για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης.

Μεθοδολογία Αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων γίνεται μέσω ερωτηματολογίων/quiz στο τέλος κάθε ενότητας. Για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση της ενότητας το ποσοστό επιτυχίας του ερωτηματολογίου θα πρέπει να είναι >= 80% και ο εκπαιδευόμενος να έχει παρακολουθήσει το αντίστοιχο βίντεο.

Εγγραφές

Η αίτηση συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Αιτήσεις συμμετοχής:

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, στον ιστότοπο http://learning.uth.gr/helath-protocol-thessaly/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/5/2021 PAGE PAGE 2

Δείτε τα Δελτία Τύπου στην ιστοσελίδα  HYPERLINK “https://www.thessaly.gov.gr/index.aspx”www.thessaly.gov.gr Twitter: twitter.com/perifthessalias

Print Friendly, PDF & Email