Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Τα 7 μοιραία λάθη των αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους – Τι λέει ο πόρισμα της ΕΔΕ

Αποσπάσματα από την ΕΔΕ για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων , που καταδεικνύουν τις ευθύνες των αστυνομικών, φέρνει στο φως η «Καθημερινή».

Πρόκειται για ευθύνες και παραλείψεις του αστυνομικού-φρουρού, της επόπτριας αξιωματικού, της αξιωματικού υπηρεσίας και του τηλεφωνητή στο «100», που καταγράφει στο κείμενο της ΕΔΕ ο ταξίαρχος της υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το οποίο θα παραδοθεί στην ΕΛΑΣ τις επόμενες ημέρες, οι υπό έλεγχο αστυνομικοί δεν ακολούθησαν σωστά πρωτόκολλο και υπηρεσιακές διαδικασίες.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες που αποδίδονται στον αστυνομικό-φρουρό ο οποίος είχε υπηρεσία στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

«Tο άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο» αναφέρει χαρακτηριστικά απόσπασμα της ΕΔΕ.

Ευθύνες επιρρίπτονται και στην επόπτρια αστυνομικό, με τον υπεύθυνο για την ΕΔΕ να επισημαίνει ότι «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».

Ευθύνες επιρρίπτονται και στην αξιωματικό υπηρεσίας στην οποία έγινε η καταγγελία πριν τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, διότι δε μερίμνησε ώστε να εξασφαλιστεί περιπολικό.

«Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως ώφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας» αναφέρεται στην ΕΔΕ.

Στο «κάδρο» μπαίνει και ο τηλεφωνητής αστυνομικό στο 100 της ΓΑΔΑ για το διαβόητο «τα περιπολικά δεν είναι ταξί», για τον οποίο αναφέρεται στην ΕΔΕ ότι «παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».

Print Friendly, PDF & Email