Δημοσκόπηση: Οι Σουηδοί στην κορυφή της ΕΕ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών
Οι Σουηδοί είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που τάσσονται περισσότερο υπέρ των νέων δαπανών για την άμυνα, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Novus που μετέδωσε το Radio Ekot την Κυριακή.
Οι Σουηδοί ανησυχούν επίσης λιγότερο για τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Σουηδία από τη Novus, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας παραχώρησε συνέντευξη στο Radio Ekot την Κυριακή (3 Μαρτίου).
«Στον απόηχο του ουκρανικού πολέμου, οι Σουηδοί σκέφτονται θετικά, επειδή εξακολουθούν να έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», δήλωσε.
Όσον αφορά στον αμυντικό προϋπολογισμό, το 78% των Σουηδών πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί, ενώ το 52% των πολιτών της ΕΕ έχει την ίδια άποψη.
Ωστόσο, το 70% των Σουηδών ανησυχεί πολύ ή απλώς ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το 65% φοβάται για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο και το 71% για τις μεταπολεμικές αυξήσεις των τιμών.
Σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο, οι πολίτες της ΕΕ είναι, κατά μέσο όρο, πιο «ανήσυχοι» από τους Σουηδούς. Αυτό ισχύει και για τον κίνδυνο να παρασυρθεί η δική τους χώρα σε πόλεμο, όπου το 56% των Σουηδών φοβάται κάτι τέτοιο, σε σύγκριση με το 72% των πολιτών της ΕΕ κατά μέσο όρο.
«Έχουμε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην κοινωνία και στο κράτος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Έχουμε επίσης μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Έτσι, νομίζω ότι η εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα είναι γενικά υψηλότερη στη Σουηδία και αυτό συμβάλλει στη μειωμένη ανησυχία μας για τα πράγματα που συμβαίνουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novus, TorbjörnSjöström.
Η έρευνα – η οποία διεξήχθη σε 24 χώρες της ΕΕ από την Gallup International – δείχνει επίσης ότι η Σουηδία έχει θετικότερη άποψη για την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως σταθεροποιητικούς παράγοντες στον κόσμο από ό,τι η ίδια η ΕΕ κατά μέσο όρο, ενώ η αρνητική άποψη για τον ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας είναι ισχυρότερη στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Charles Szumski
πηγή: euractiv.gr








