Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Επιμένουν στην ασάφεια Μάλτα και Πολωνία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να υστερούν στην προστασία των δημοσιογράφων δύο χρόνια μετά από σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) που είδε η Euractiv.

Η Μάλτα και η Πολωνία έδωσαν «αόριστες» υποσχέσεις για δράση, ανέφερε η RSF.

Μετά τις δολοφονίες τεσσάρων δημοσιογράφων στην Ευρώπη, η Κομισιόν συνέστησε στα κράτη μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης πραγματικότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της RSF, σοβαρές ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε χώρες που δεν εφαρμόζουν την προ διετίας σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την RSF, οι χώρες αυτές πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την «προστασία των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για βίαια εγκλήματα εναντίον τους».

«Ενώ χαιρετίζουμε τις νέες δεσμεύσεις ορισμένων κυβερνήσεων, δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε στη δεύτερη επέτειο της σύστασης της ΕΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Λυπούμαστε που οι εθνικές αρχές έχουν πάρει λίγα μαθήματα από τις δολοφονίες τεσσάρων Ευρωπαίων δημοσιογράφων και τις πολλαπλές απειλές που βαραίνουν τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την εφαρμογή της σύστασης του 2021», σχολίασε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου ΕΕ-Βαλκανίων της RSF.

Σύμφωνα με την RSF, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, έδωσαν απαντήσεις με συγκεκριμένα σχέδια μέτρων που πρέπει να ληφθούν, άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Μάλτα, παρέμειναν «ασαφείς».

Το RSF ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Μάλτας απάντησε ότι η Βαλέτα «εφάρμοσε και εφαρμόζει τα μέτρα που επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και είναι «αποφασισμένη να υιοθετήσει νομικές αλλαγές».

«Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μάλτας αρνείται να δημοσιεύσει την έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από ένα συμβουλευτικό όργανο ύστερα τη δολοφονία της Caruana Galizia το 2017», ανέφερε η RSF.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία κατέλαβε την 57η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023, οι αρχές της Βαρσοβίας εξήγησαν ότι η χώρα συμμορφώνεται ήδη με πολλές από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύστασης.

Οι Πολωνοί δήλωσαν επίσης ότι «συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατικών θεσμών που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της σύστασης, προτού εξετάσουν νομοθετικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της εφαρμογής της Πολωνίας».

Η οργάνωση RSF κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν άμεσα δράση και να επιταχύνουν την εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας σε τέσσερις τομείς:

Διεξαγωγή ανεξάρτητων, αποτελεσματικών και διαφανών ερευνών για εγκλήματα βίας κατά δημοσιογράφων- δημιουργία ή υποστήριξη μηχανισμών συνεργασίας με τους δημοσιογράφους για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους- έναρξη ή υποστήριξη ειδικών υπηρεσιών βοήθειας για απειλούμενους δημοσιογράφους- και τέλος, λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία των δημοσιογράφων κατά την κάλυψη διαδηλώσεων.

Από Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email