Δίκτυα και ομάδες ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας για το έτος 2022-2023

H δράση μας φέρνει την αλλαγή! Αυτό αποδεικνύουν όσες και όσοι ενώνουν τις δυνάμεις τους ανά τον κόσμο και καταφέρνουν να τον κάνουν λίγο πιο δίκαιο σώζοντας ζωές, αλλάζοντας άδικους νόμους, διασφαλίζοντας την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όσων την έχουν στερηθεί.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, τα δίκτυα και οι ομάδες ακτιβιστριών/-ών και εθελοντριών/-ών της Διεθνούς Αμνηστίας προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά στο όραμά μας, που περιλαμβάνει έναν κόσμο όπου όλες και όλοι ζουν ελεύθερα και απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Ανανεώνουμε και τη φετινή χρονιά το κάλεσμα κοινής δράσης και θέλουμε δίπλα μας κάθε άτομο που, όπως κι εμείς, παίρνει την αδικία προσωπικά και θέλει να ενώσει τη φωνή του με εκείνες κι εκείνους που δεν ακούγονται.

Η πολυεπίπεδη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η κλιμάκωση των εντάσεων, όπως και το βάθεμα των ανισοτήτων διαμορφώνουν μια αρνητική συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπερασπίστριες και υπερασπιστές τους ανά τον κόσμο διώκονται, ενώ συλλογικά δικαιώματα φαίνεται να δέχονται επίθεση συστηματικά.

Επιλέγουμε να αναλάβουμε δράση, να μην αφήσουμε τη φλόγα να σβήσει. Η υπόθεση αυτής της δράσης για την αλλαγή –σε μια οργάνωση δράσης όπως η Διεθνής Αμνηστία– δεν θα μπορούσε παρά να βασίζεται στους ανθρώπους που αποφασίζουν να πράξουν και να ασκήσουν πίεση. Αυτή είναι και η σημασία του ακτιβισμού για εμάς, όπως αποδεικνύεται από το πάθος και τη δέσμευση των ακτιβιστριών/-ών μας: η επιθυμία για αλλαγή, η πίστη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται χωρίς εξαιρέσεις, να γίνονται δημιουργική διάθεση και αποφασιστικότητα για κινητοποίηση.

Ανεξαρτήτως της δυνατότητας χρόνου, του τόπου διαμονής ή των εμπειριών, καθεμιά και καθένας μπορεί να συμβάλει στον καθημερινό αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν είστε από 18 και πάνω, μπορείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα (π.χ. Τοπική Ομάδα Πάτρας, Τοπική Ομάδα Θεσσαλονίκης, Τοπική Ομάδα Βέροιας, Φοιτητική Ομάδα Ρεθύμνου, Φοιτητική Ομάδα Αθήνας) ή δίκτυο δράσης (π.χ. Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, Δίκτυο Φύλου, Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Συνάθροιση και την Ελευθερία της Έκφρασης, Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης) ανάλογα με την ιδιότητα, την πόλη διαμονής και την προτίμησή σας. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήσετε μαζί μας για να δημιουργήσουμε μια ομάδα μαζί!

Ως ακτιβίστριες/-ιστες της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεστε μέλη ενός διεθνούς κινήματος και συμβάλλετε στις δράσεις για τις εκστρατείες και τις εκκλήσεις μας. Κινητοποιούμαστε τακτικά και ευαισθητοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες, τις/τους συμφοιτήτριες/-τητές μας, το φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον.

Οργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις για την ανάδειξη υποθέσεων, γνωστοποιούμε παραβιάσεις δικαιωμάτων στην κοινωνία και τον Τύπο, συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για να γίνουμε δυνατότερες/-οι μαζί.

Σας καλούμε στις συναντήσεις των ομάδων και δικτύων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να γνωρίσετε το έργο μας, να συζητήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις του κοινού μας ακτιβισμού.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις ομάδες και τα δίκτυα στείλτε μέιλ στο activism@amnesty.org.gr, δηλώνοντάς το δίκτυο ή την ομάδα που σας ενδιαφέρει. Και για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ: https://www.amnesty.gr/activist

Σε αυτό το ταξίδι σας θέλουμε δίπλα μας!

Print Friendly, PDF & Email