Δίκαιη φορολογία για δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 προϋποθέτει κατάλληλο φορολογικό σύστημα για την προώθησή της και ικανά δημόσια έσοδα για τη χρηματοδότησή της.

Η υπό εξέλιξη αναθεώρηση των υφιστάμενων συστημάτων φορολόγησης της ενέργειας και τιμολόγησης του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας εκπομπών, κυριαρχούν στη συζήτηση σχετικά με την άντληση περισσότερων δημοσίων εσόδων. Όμως, η μέχρι τώρα πορεία των περιβαλλοντικών φόρων στην Ευρώπη παρουσιάζει επιτυχίες και αποτυχίες, η μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας φαίνεται δύσκολη υπόθεση και η φορολόγηση του πλούτου αναδεικνύεται ως προϋπόθεση για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση.

Το σίγουρο είναι ότι η φορολογία μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση εάν και εφόσον είναι δίκαιη.

* Kείμενο εργασίας της Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III, Cert. Lund University, Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF/VGAPx & VITARAx, TADAT (IMF) trained assessor

Κατεβάστε το pdf της δημοσίευσης

ENA Φορολογία Περιβάλλον
Print Friendly, PDF & Email