Διαβουλεύσεις στη Λιβύη με την Ελλάδα εκτός των εξελίξεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Λιβύης με όλους τους «παίκτες» να προσπαθούν να αποκομήσουν κέρδη στην επόμενη ημέρα.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Τρίπολης και της Βεγγάζης δεν έχουν κάνει ακόμη προσέγγιση, όμως αυτοί που τους στηρίζουν έχουν ξεκινήσει τις επαφές μεταξύ τους.

Από τη μία πλευρά είναι η Τουρκία και το Κατάρ και την άλλη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται να κρύβονται πίσω από τις εκλογές και η Γαλλία φαίνεται επίσης να έχει μετριάσει τις πιέσεις της. Όμως η Ιταλία αυτονομείται αναφορικά με τα ζητήματα που την απασχολούν, ενώ η Ελλάδα δείχνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση.

Η Τουρκία που συναντάται με τα ΗΑΕ και επιχειρεί να διατηρήσει τα τουρκολιβυκά μνημόνια και να έχει πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας της Βόρειας Αφρικής και παράλληλα θέλει να διατηρήσει τη στρατιωτική βάση στην Αλ-Βατίγια και γενικότερα στρατιωτικές δυνάμεις για να πιέζει την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρύτερο ρόλο που επιθυμεί να αναλάβει στην Αφρική.

Η πλευρά που στηρίζει την ανατολική Λιβύη, με τα ΗΑΕ ως διαπραγματευτή, αφενός θέλει να μην έχει η Αίγυπτος προβλήματα, και αφετέρου να μην αναδυθεί η Τουρκία ηγέτης στο σουνιτικό κόσμο απέναντι στη Σαουδική Αραβία και αφετέρου να μην γίνει κηδεμόνας στην αραβική χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η Ιταλία με συμφωνίες που υπέγραψε με την Τρίπολη κινούνται σε δύο άξονες: τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και τα ενεργειακά, ενώ η Ρώμη παρέχει ήδη στρατωτική εκπαιδευτική βοήθεια στο τμήμα αυτό της Λιβύης.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο διαπαραγματεύεσων η Ελλάδα φαίνεται να περιμένει την ΕΕ να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», αλλά η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εστιάζει στο ρωσο-ουκρανικο πόλεμο και στα οικονομικά-τραπεζικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ η στάση που έδειξε στην τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι για τη χώρα μας.

Έτσι η Ελλάδα παρόλο που είχε «προαναγγείλει» επέκταση των ναυτικών μιλίων στα 12 νοτίως της Κρήτης και που διαρροές σημείωναν ότι Αθήνα και Τρίπολη(?) θα προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο, πάγωσε τη διαδικασία μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, η οποία και κατάβασε τους τόνους, αλλά δεν απομπολεί τις διεδικήσεις της.

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email