«Διατηρημένο για πάντα»: O Vjosa της Αλβανίας ανακηρύχθηκε επίσημα το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών της Ευρώπης

Ο ποταμός Vjosa της Αλβανίας ανακηρύχθηκε το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών της Ευρώπης.

Είναι ένα από τα τελευταία άγρια ​​ποτάμια με ελεύθερη ροή που έχουν απομείνει στην ήπειρο. Ρέοντας από την οροσειρά της Πίνδου στην Ελλάδα έως την Αδριατική Θάλασσα στην Αλβανία, το Vjosa εκτείνεται σε 300 χιλιόμετρα γεμάτο παρθένα ερημιά και είναι εντελώς απαλλαγμένο από τεχνητά εμπόδια όπως φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά τα ποτάμια και τα ρέματα φιλοξενούν περισσότερα από 1.100 είδη άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων 13 ζώων και δύο φυτών που αξιολογούνται ως απειλούμενα παγκοσμίως από την IUCN.

«Η Vjosa είναι σύμβολο της ανθρώπινης ιστορίας και επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας», λέει η Mirela Kumbaro Furxhi, υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας.

«Ίσως η Αλβανία να μην έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει επιτυχημένα μοντέλα προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων και είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε τη δημιουργία αυτού του πρώτου Εθνικού Πάρκου σε έναν από τους τελευταίους άγριους ποταμούς στην Ευρώπη».

Η αλβανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα Εθνικό Πάρκο 12.727 εκταρίων συμπεριλαμβανομένου του μήκους 190 χιλιομέτρων Vjosa, όπου πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν ζήσει για αιώνες, προσθέτει ο Kumbaro Furxhi.

Σημαίνει ότι η υδάτινη οδός θα διατηρηθεί ως ένας ζωντανός ποταμός με ελεύθερη ροή, προς όφελος των ανθρώπων και της φύσης.

Μια «μοναδική συνεργασία» για τη διάσωση του ποταμού Vjosa

Οι ΜΚΟ της Παταγονίας, της IUCN και της εκστρατείας Save the Blue Heart of Europe έχουν εμπλακεί στο έργο για την προστασία των άγριων ποταμών της Βαλκανικής Χερσονήσου τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποστήριξαν επίσης την εκστρατεία για την ασφάλεια του εθνικού πάρκου του ποταμού.

«Αυτή η μοναδική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί απόδειξη της δύναμης της συλλογικής δράσης και ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει άλλους να ενωθούν για να προστατεύσουμε τα άγρια ​​μέρη που έχουμε αφήσει, με ουσιαστικό τρόπο», λέει ο Ryan Gellert, Διευθύνων Σύμβουλος της Παταγονία.

«Στεκόμενοι στις όχθες του Vjosa σήμερα, είμαστε ταπεινωμένοι που γνωρίζουμε ότι αυτός ο εξαιρετικός ποταμός και η άγρια ​​ζωή του θα διατηρηθούν για πάντα».

Ποιες απειλές αντιμετώπιζε ο ποταμός Vjosa;

Η πολυτάραχη ιστορία των Βαλκανίων επισκιάζει το γεγονός ότι είναι το σπίτι των τελευταίων άγριων ποταμών στην Ευρώπη. Μαζί έχουν τεράστια οικολογική αξία.

Για οικογένειες που ζουν στην κοιλάδα Vjosa για χιλιάδες χρόνια, υπάρχει μια συναισθηματική σχέση με το ποτάμι. Θέλουν να το κρατήσουν όπως είναι.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν μια από τις κύριες απειλές για την παρθένα φύση του ποταμού.

Σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει αποθηκευτική ικανότητα και θεωρείται πιο σταθερό και αξιόπιστο από την παραδοσιακή ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Αλλά είναι η μόνη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που στέλνει είδη σε εξαφάνιση, σύμφωνα με την Παταγονία. Και το 91 τοις εκατό των έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια παράγουν λίγη ενέργεια, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Το Εθνικό Πάρκο άγριου ποταμού Vjosa θα διευκολύνει τις λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ποταμός, όπως η ρύπανση των υδάτων και της γης, η διαχείριση των απορριμμάτων και η αποψίλωση των δασών. Η αλβανική κυβέρνηση θα δημιουργήσει επίσης οικονομικές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες, μέσω του υπεύθυνου τουρισμού, και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ερήμωσης στην περιοχή.

Η ελληνική ονομασία του ποταμού είναι ΑΩΟΣ και πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου στην Ελλάδα και γενικά ρέει βορειοδυτικά …εισέρχεται στην Αλβανία και εισβάλει στην Αδριατική Θάλασσα βόρεια του Αυλώνα …γενικά είναι άγριος και αμόλυντος ποταμός και περιβάλλεται από το Εθνικό Πάρκο Βίκου—Αωος….

Print Friendly, PDF & Email