Διαρροή εγγράφου της Ολλανδικής πρεσβείας βάζει στο στόχαστρο το Ισραήλ

Από Benedikt Stöckl | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η διαρροή εμπιστευτικού σημειώματος της ολλανδικής πρεσβείας στο Ισραήλ, στο οποίο το Ισραήλ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί «δυσανάλογη βία» εναντίον αμάχων στη Γάζα με σκοπό να επιδείξει τη στρατιωτική του ισχύ, προκάλεσε την οργή των αριστερών Ολλανδών βουλευτών, με πολλούς να ζητούν κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα.

Το υπόμνημα που διέρρευσε, το οποίο συντάχθηκε από τον αμυντικό ακόλουθο της πρεσβείας και δημοσιοποιήθηκε από το NRC τη Δευτέρα, περιγράφει πώς ο ισραηλινός στρατός «σκοπεύει να προκαλέσει σκόπιμα μαζικές καταστροφές στις υποδομές και στα κέντρα των πολιτών» στη Γάζα, ενώ επίσης δεν διαθέτει μια ρεαλιστικά εφικτή στρατηγική για την επίτευξη του υποτιθέμενου στόχου της εξάλειψης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, τον οποίο ο ακόλουθος χαρακτηρίζει «πρακτικά αδύνατο».

Το σημείωμα αναφέρει ότι η βάναυση συμπεριφορά του Ισραήλ επιχειρεί να «επιδείξει αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη για να δείξει στο Ιράν και στους αντιπρόσωπούς του [Χεζμπολάχ] ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα» – μια στρατηγική που αυξάνει την πιθανότητα μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, φοβάται ο ακόλουθος.

Το έγγραφο που διέρρευσε προκάλεσε σημαντική οργή μεταξύ κεντροαριστερών και αριστερών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους καλούσαν εδώ και καιρό το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο της χώρας να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι τρομερές αυτές εικόνες απαιτούν κατάπαυση του πυρός, μαζική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Και αυτό απαιτεί απάντηση του υπουργικού συμβουλίου σε όλες τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε ο βουλευτής του D66 (Ανανέωση) Sjoerd Sjoerdsma στο X (επίσημα Twitter), προσθέτοντας ότι το κόμμα του και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP/EU Left) ζήτησαν κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα.

Το αίτημα του Sjoerdsma υποστηρίχθηκε από τους Εργατικούς και τους Πράσινους, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε δημοσκοπήσεις αριστερός συνασπισμός ενόψει των εθνικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας, και τις κοινοβουλευτικές ομάδες του εταίρου συνασπισμού CDA, αν και υπό όρους στην τελευταία περίπτωση.

«Το Ισραήλ υιοθετεί σκόπιμα μια αδίστακτη στρατιωτική προσέγγιση στη Γάζα με δυσανάλογη δύναμη και σκόπιμες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να σταματήσει να αρνείται, να καταδικάσει τις παραβιάσεις και να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών Kati Piri.

Η διαρροή έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη ρήξη μεταξύ κεντροαριστερών και αριστερών βουλευτών από τη μία πλευρά και του υπουργικού συμβουλίου από την άλλη, καθώς οι εκκλήσεις για κοινοβουλευτικές έρευνες σχετικά με την πολιτική του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά το Ισραήλ γίνονται όλο και πιο δυνατές τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκτός από την άρνηση της ολλανδικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ, οι Ολλανδοί βουλευτές ενοχλήθηκαν επίσης από τις αναφορές σχετικά με τις συνεχιζόμενες παραδόσεις ανταλλακτικών για τα F-35 στο Ισραήλ. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν μπόρεσε να επιτύχει επαρκή κοινοβουλευτική υποστήριξη για μια συζήτηση.

Υπ’ατμών το υπουργείο

Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε το περιεχόμενο του υπομνήματος στο NRC, υπογράμμισε ότι είναι απλώς «μία από τις πολλές πηγές» που λαμβάνει υπόψη του το υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας ότι «η Ολλανδία ανησυχεί πολύ για τη σοβαρότητα και την κλίμακα της σύγκρουσης», ενώ «πρέπει να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο περαιτέρω απώλειες αμάχων και στις δύο πλευρές».

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte (VVD/Renew) υπενθύμισε στον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu να ενεργεί αναλογικά, εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ να σταματήσει τους αυθαίρετους βομβαρδισμούς του κατά της Γάζας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Rutte έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας την ολλανδική υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του – παρά τη διαρροή που δείχνει ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της περιφρόνησης του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους αμάχους και το ανθρωπιστικό δίκαιο του πολέμου.

Print Friendly, PDF & Email