Der Spiegel: Πράκτορας των ΗΠΑ ο πρώην καγκελάριος Βίλι Μπραντ

Ο πρώην κα­γκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Βίλι Μπραντ, επί δε­κα­ε­τί­ες ηγε­τι­κή μορφή της ευ­ρω­παϊ­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, πι­στεύ­ε­ται ότι υπήρ­ξε πλη­ρο­φο­ριο­δό­της της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής υπη­ρε­σί­ας αντι­κα­τα­σκο­πεί­ας (CIC, Counter Intelligence Corps) επί τέσ­σε­ρα χρό­νια, σύμ­φω­να με το πε­ριο­δι­κό Der Spiegel.

Ο Μπραντ, που υπη­ρέ­τη­σε ως ηγέ­της του Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος (SPD) από το 1964 έως το 1987 και κα­γκε­λά­ριος της Δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας από το 1969 μέχρι το 1974, πα­ρεί­χε πλη­ρο­φο­ρί­ες στη CIC από το 1948 μέχρι τις 17 Μαρ­τί­ου 1952.

Το πε­ριο­δι­κό γρά­φει ότι ο Μπραντ ενη­μέ­ρω­νε τη CIC για την FDJ, τη νε­ο­λαία της Λαϊ­κής Δη­μο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας και για το κυ­βερ­νών Ενιαίο Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα (SED).

Υπο­στη­ρί­ζει επί­σης ότι έδινε πλη­ρο­φο­ρί­ες για τα ναυ­πη­γεία, τα ερ­γο­στά­σια, το σι­δη­ρο­δρο­μι­κό σύ­στη­μα και το τη­λε­φω­νι­κό δί­κτυο του σο­βιε­τι­κού στρα­τού.

Σύμ­φω­να με πηγές, συ­να­ντή­θη­κε με τους συν­δέ­σμους του στη CIC, οι οποί­οι τον χα­ρα­κτή­ρι­ζαν αξιό­πι­στο, πε­ρισ­σό­τε­ρες από 200 φορές μέσα σε τέσ­σε­ρα χρό­νια και έφερε την κω­δι­κή ονο­μα­σία «O-35-VIII».

Ο Μπραντ είχε τι­μη­θεί με το Νό­μπελ Ει­ρή­νης το 1971.

Πέ­θα­νε στις 8 Οκτω­βρί­ου 1992 στο Ούν­κελ, κοντά στη Βόννη.

πηγή: atexnos.gr