Deals και ανατροπές σε media και telecoms με φόντο πολιτικό- “Κλειδί” η Nova

Εντονες υπόγειες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στους τομείς της τηλεόρασης, των ιντερνετικών media και των τηλεπικοινωνιών, όπου αναμένονται εξαγορές, συνεργασίες και deals που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο, με επιπτώσεις όχι μόνο σε επιχειρηματικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Επιχειρηματικοί και πολιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο, εκτιμούν ότι επίκειται ένα γύρος μεγάλων ανακατατάξεων, που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τις πολιτικές ισορροπίες, την “επικοινωνιακή εμβέλεια” των κομμάτων και την απήχηση των απόψεων τους στην κοινή γνώμη.

“Κλειδί” των εξελίξεων είναι η Nova και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη φάση δύο πολυεθνικά fund: Το αμερικανο-λουξεμβουργιανό CVC και η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, που είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα. Ρόλους διεκδικούν – ή μπορεί να διαδραματίσουν “από σπόντα” – η Vodafone, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με τα κανάλια Star και Alpha – και η ΔΕΗ.

Η πώληση της United Group

Καταλύτης και αφετηρία εξελίξεων η πρόθεση Σταθόπουλου/ BC Partners να πουλήσουν το μερίδιο που κατέχουν στην United Group, όπου είναι εταίροι με τον Σέρβο μεγαλοεπιχειρηματία επενδυτή Ντράγκαν Τσόλακ.

Το σημαντικό σ’ αυτή την κίνηση είναι ότι η United Group ελέγχει μετοχικά τη Nova (συνδρομητική τηλεόραση και τηλεπικοινωνίες) και εμμέσως το 50% του καναλιού Alpha TV. Είναι επίσης εταίρος (50%/50%) του ομίλου Βαρδινογιάννη στην εταιρεία EMSA, που συμμετέχει σε ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης (newpost.gr, sportdog.gr κλπ) και παρέχει υπηρεσίες σε κανάλια και ραδιοσταθμούς.

Αρα, όποιος πάρει το μερίδιο της BC Partners στην United, θα “βάλει στο χέρι” έναν όμιλο με ισχυρή παρουσία σε όλο το φάσμα του τομέα ενημέρωσης-ψυχαγωγίας και στις τηλεπικοινωνίες – όπου η Nova έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο 2 δισ. ευρώ.

Η επέλαση της CVC

Ως βασικός υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται το fund CVC, που έχει “σαρώσει” τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας 6 νοσοκομεία ( “Υγεία”, Metrpolitan, “Ιασώ” κλπ), την Εθνική Ασφαλιστική, τον όμιλο βιομηχανιών τροφίμων “Δέλτα”, το 10% της ΔΕΗ και πολλές μικρότερες επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η CVC δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για να εξαγοράσει το μερίδιο της BC Partners στην United. Ετσι θα αποκτήσει τον έλεγχο της Nova, έχοντας στη συνέχεια στόχο να διαπραγματευτεί με τη ΔΕΗ. Η αυτονομημένη από το Δημόσιο ενεργειακή εταιρεία πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και φιλοδοξεί να γίνει ισχυρός παίκτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Είναι λοιπόν πρόθυμη να συζητήσει σενάρια συνεργασιών που θα την διευκολύνουν στην επίτευξη των στόχων της.

Εάν εξαγοράσει την United Group, ο ελληνικός βραχίονας του πολυεθνικού fund που εκπροσωπείται από τους Αλεξ Φωτακίδη και Δημήτρη Σπυρίδη, θα καταστεί επίσης εταίρος του ομίλου Βαρδινογιάννη/Motor Oil στον Alpha και στην EMSA. Και εκεί θα δρομολογηθούν ασφαλώς εξελίξεις, που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού χάρτη.

Vodafone και ΟΤΕ

Αμέτοχη στα τεκταινόμενα δεν μπορεί να μείνει η Vodafone, που βλέπει να απειλείται ο ζωτικός της χώρος, σε περίπτωση εισόδου ενός νέου ισχυρού παίκτη στις τηλεπικοινωνίες και στον τομέα των των streaming υπηρεσιών.

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις επηρεάζουν επίσης την θέση του ομίλου ΟΤΕ/Cosmote TV, που θα προσαρμόσει τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα.

Η “αυτοκρατορία” της United

Οσον αφορά το ενδιαφέρον της CVC για την United Group πρέπει να επισημανθεί ότι δεν συνδέεται μόνον με την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Η θυγατρική της BC Partners είναι ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεοπτικού προγράμματος στη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη. Παράγει περισσότερες από 40.000 ώρες πρωτότυπου περιεχομένου κάθε χρόνο, το οποίο διανέμεται σε μια αγορά άνω των 40 εκατομμυρίων καταναλωτών τηλεοπτικού προϊόντος. Ισχυρή είναι η παρουσία της και στον τομέα της ενημέρωσης

Σε 8 ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, ο όμιλος διαθέτει:

• 55 τηλεοπτικούς σταθμούς, εκ των οποίων 7 εθνικής εμβέλειας
• πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς
• έξι εφημερίδες και δύο περιοδικά
• 30 διαδικτυακά portals.

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email