«Χρυσά» διαβατήρια: Πράκτορες µυστικών υπηρεσιών, έµποροι όπλων, βαρόνοι ναρκωτικών και άλλοι «ευυπόληπτοι»

Το 2016 πολιτογραφήθηκε πρόσωπο για το οποίο η ΜΟΚΑΣ είχε εντοπίσει δηµοσιεύµατα για εµπλοκή του σε υποθέσεις παράνοµης εµπορίας οπλισµού, µεσολάβηση µέσω κυπριακής εταιρείας για αγορά οπλισµού µε τελικό προορισµό χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εµπάργκο πώλησης όπλων και για εµπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Μάλιστα, το 2019 η Αστυνοµία έλαβε επιστολή από άλλη χώρα ότι καταζητείται διεθνώς και ως εκ τούτου κινήθηκε διαδικασία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, αλλά το 2021 η κυβέρνηση «ανανέωσε κανονικά το κυπριακό διαβατήριο».

Το 2021 δόθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο το οποίο ήταν διευθυντής εταιρείας, µε στενό συνεργάτη άτοµο στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για χρηµατοδότηση της Αλ Κάιντα, ενώ διευθυντής στην ίδια εταιρεία ήταν και ο αδελφός του αρχηγού της οργάνωσης.

Το 2016 δόθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο το οποίο φέρεται να «ήταν µέλος των µυστικών υπηρεσιών της χώρας του» µε «πιθανή ανάµειξη σε τροµοκρατικές ενέργειες και µετακίνηση οπλισµού µεταξύ χωρών» και το οποίο µετέβαινε συχνά στα κατεχόµενα.

Η λίστα µε τα «χρυσά» διαβατήρια περιλαµβάνει πράκτορες ξένων µυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι µάλιστα κάνουν τακτικές επισκέψεις στα κατεχόµενα, εµπόρους όπλων, πρόσωπα συνδεδεµένα µε την Αλ Κάιντα, βαρόνους ναρκωτικών, διακινητές λαθροµεταναστών και άλλους «ευυπόληπτους επενδυτές». Για πολλούς απ’ αυτούς µάλιστα τα γραφεία των µεσαζόντων υπέγραφαν ότι είναι «καλού χαρακτήρα», ενώ ακόµη και στις περιπτώσεις που τα στοιχεία εντοπίζονταν από τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Εσωτερικών, οι πληροφορίες δεν αναφέρονταν ποτέ στα σηµειώµατα τα οποία στέλνονταν στο Υπουργικό Συµβούλιο για έγκριση, καθώς και στη Βουλή για ενηµέρωση.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δηµοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι οι προβληµατικές περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που εντοπίστηκαν µέχρι σήµερα και σίγουρα δεν περιορίζονται µόνο στην περίπτωση του Μαλαισιανού Τζο Τάεκ Λόου και της ελίτ του καθεστώτος της Καµπότζης.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο για το οποίο εντοπίστηκαν δηµοσιεύµατα, τα οποία τον εµπλέκουν σε διακίνηση λαθροµεταναστών. Το διαβατήριο δόθηκε το 2014.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε στο παρελθόν (2012) για διακίνηση εκρηκτικών υλικών, αποθήκευσης εκρηκτικών υλικών και αποστολή εκρηκτικών υλικών µέσω ταχυδροµείου. Το διαβατήριο δόθηκε το 2019.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε στο παρελθόν (2004) για κατοχή και πώληση ναρκωτικών, µε τη δικαιολογία ότι η υπόθεση παραγράφηκε. Το διαβατήριο δόθηκε το 2020.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο το οποίο φέρεται να «ήταν µέλος των µυστικών υπηρεσιών της χώρας του». Μάλιστα, «αναφέρεται πιθανή ανάµειξη σε τροµοκρατικές ενέργειες, µετακίνηση οπλισµού µεταξύ χωρών και ότι µετέβαινε συχνά στα κατεχόµενα», όπως σηµειώνεται στην έκθεση. Το διαβατήριο δόθηκε το 2016.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο το οποίο ήταν διευθυντής εταιρείας, µε στενό συνεργάτη άτοµο στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για χρηµατοδότηση της Αλ Κάιντα, ενώ διευθυντής στην ίδια εταιρεία ήταν και ο αδελφός του αρχηγού της οργάνωσης. Επίσης, εταιρεία στην οποία ο αιτητής είναι διευθυντής επεκτάθηκε επιχειρηµατικά στο Ιράκ, χώρα η οποία υπόκειται σε κυρώσεις. Το διαβατήριο δόθηκε το 2021 και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν εντοπίστηκαν πληροφορίες ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις στον αιτητή από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τρίτη χώρα.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο το οποίο ήταν διευθυντής σε εταιρεία που µετέφερε παράνοµα 25 εκατ. ευρώ και κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρόµικου χρήµατος, αλλά δεν καταδικάστηκε επειδή την υπό αναφορά περίοδο στη χώρα του δεν ήταν ποινικό αδίκηµα το ξέπλυµα. Επίσης, η ΜΟΚΑΣ είχε εντοπίσει στο διαδίκτυο δηµοσιεύµατα για εµπλοκή του σε υποθέσεις παράνοµης εµπορίας οπλισµού, για µεσολάβησή του µέσω κυπριακής εταιρείας για αγορά οπλισµού µε τελικό προορισµό χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εµπάργκο πώλησης όπλων, καθώς επίσης για εµπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Μάλιστα, το 2019 η Αστυνοµία έλαβε επιστολή από άλλη χώρα ότι καταζητείται διεθνώς και ως εκ τούτου κινήθηκε διαδικασία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, αλλά το 2021 η κυβέρνηση «ανανέωσε κανονικά το κυπριακό διαβατήριο». Το διαβατήριο δόθηκε το 2016.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο το οποίο ήταν ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείτο στον τοµέα του εµπορίου αντικειµένων συλλογής της χώρας του.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο του οποίου τα εισοδήµατα των εταιρειών του δεν ήταν αρκετά υψηλά για να του προσφέρουν το απαιτούµενο ποσό για τις επενδύσεις και πιθανόν µέρος του να προέρχεται από τον πατέρα της συζύγου του, του οποίου µία εκ των εταιρειών χαρακτηρίστηκε το 2019 ως η πιο απεχθής εταιρεία και κλέφτης και ότι δραστηριοποιείται σε τοµέα που παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο διαφθοράς και δωροδοκίας.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο για το οποίο είχε παραληφθεί µήνυµα από την Europol ευρωπαϊκής χώρας, σχετικά µε διερευνώµενη υπόθεση απάτης και νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, χωρίς να εκδοθεί ένταλµα σύλληψής του. Μάλιστα, το υπό αναφορά πρόσωπο ήταν διευθύνων σύµβουλος εταιρείας, η οποία είχε απασχολήσει τη ΜΟΚΑΣ λόγω ύποπτων τραπεζικών συναλλαγών στην Κύπρο, ενώ η εταιρεία ανήκει σε άτοµο το οποίο κατηγορήθηκε από τις αµερικανικές Αρχές για σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης, ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος και δωροδοκία αξιωµατούχου. Το διαβατήριο δόθηκε το 2016.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο για το οποίο η Interpol ζήτησε πληροφορίες για υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. Η Interpol Λευκωσίας απάντησε στην ξένη Αρχή ότι το πρόσωπο ήταν άγνωστο στο εγκληµατολογικό αρχείο των κυπριακών Αρχών, ενώ δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ούτε από τη ΜΟΚΑΣ. Έτσι, το 2019 δόθηκε το «χρυσό» διαβατήριο.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο στο οποίο το δικαστήριο της χώρας του επέβαλε εναντίον του παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, η Επιτροπή Οµολόγων των ΗΠΑ παγοποίησε περιουσιακά στοιχεία εταιρείας που ελεγχόταν από το υπό αναφορά πρόσωπο για παράνοµα κέρδη. Ακόµη, ο «επενδυτής» διέφυγε από τη χώρα του για να αποφύγει έρευνα εναντίον των εταιρειών του, οι οποίες είχαν σχέση µε καταδικασθέντα πρώην αξιωµατούχο.

• ∆όθηκε «χρυσό» διαβατήριο σε πρόσωπο, πρώην σύζυγος επιχειρηµατία, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης 13 ετών για φοροδιαφυγή, κατάχρηση και ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο που ενεπλάκη σε σκάνδαλο σε υπόθεση για υπεξαίρεση. Επίσης, ήταν παντρεµένη µε τέως δήµαρχο, ο οποίος απολύθηκε από το αξίωµά του λόγω κατηγοριών για κατάχρηση, διαφθορά και προνοµιακή µεταχείριση της κατασκευαστικής εταιρείας της συζύγου του.

• Πολιτογραφήθηκε πρόσωπο στο οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας του επέβαλε πρόστιµο ύψους 670 χιλ. ευρώ, για χειραγώγηση της µετοχής εταιρείας στην οποία ήταν διευθύνων σύµβουλος.

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email