Χιλή: Τέσσερις στρατιωτικοί του καθεστώτος Πινοτσέτ καταδικάστηκαν με ποινές κάθειρξης 20 ετών

Συνέλαβαν, ξυλοκόπησαν, περιέλουσαν με καύσιμο κι έβαλαν φωτιά σε δυο θύματα

Χιλή

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε την Παρασκευή (5/1) τέσσερις στρατιωτικούς εν αποστρατεία να εκτίσουν 20 χρόνια κάθειρξης, για τη δολοφονική επίθεση εναντίον δυο νεαρών Χιλιανών, την υπόθεση «Quemados», επεισόδιο της περιόδου της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Η υπόθεση αυτή είχε εκτυλιχτεί τη 2η Ιουλίου 1986, με φόντο την εθνική απεργία εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος.

Στρατιωτική περίπολος συνέλαβε, ξυλοκόπησε, περιέλουσε με καύσιμο κι έβαλε φωτιά στα δυο νεαρά θύματα.

Δεκαοκτώ ετών τότε, η Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα (φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο), επέζησε, αντίθετα με τον Ροδρίγο Ρόχας ντε Νέγρι (19χρονο φωτογράφο), ο οποίος υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε για την υπόθεση αυτή να εκτίσουν 20 χρόνια κάθειρξης τέσσερις αξιωματικούς επί των ημερών του καθεστώτος Πινοτσέτ.

Πρόκειται για τους Πέδρο Φερνάντες Ντίτους, Χούλιο Καστανιέρ Γκονσάλες, Ιβάν Φιγκερόα Κανόμπρα και Νέλσον Μεδίνα Γκαλβές, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Ρόχας ντε Νέγκρι και την απόπειρα δολοφονίας της κυρίας Κιντάνα.

Η απόφαση αυτή βάζει «τέλος σε μια μακρά διαδικασία, πολύ οδυνηρή, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την επίσημη θέση του δικτάτορα πως αυτοί οι νέοι αυτοπυρπολήθηκαν, πως είχαν κρυμμένες εμπρηστικές βόμβες κάτω από τα ρούχα τους», σχολίασε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα.

Η υπόθεση «Κεμάδος» συγκαταλέγεται στις πιο εμβληματικές από αυτές που έφθασαν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τα εγκλήματα της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), κατά τη διάρκεια της οποίας, πάνω από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Print Friendly, PDF & Email