Μπούλμαν για Ελλάδα: Κακή ιδέα ο συνασπισμός σοσιαλιστών-συντηρητικών

Μια συνεργασία μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ήταν κακή επιλογή για τη χώρα, ειδικά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική εδώ και μήνες, δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν σε συνέντευξή του στη EURACTIV Γερμανίας.

Οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή στις 21 Μαΐου σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση, καθώς γίνεται όλο και πιο αβέβαιο αν τα κόμματα θα μπορέσουν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τα τρία κύρια κόμματα που συμμετέχουν στην κούρσα είναι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), το κύριο αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (S&D).

Όπως και το SPD του Μπούλμαν, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μέλος της σοσιαλιστικής οικογένειας της ΕΕ και αναμένεται να παίξει το καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές στο σχηματισμό συνεργασιών με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ερωτηθείς εάν ένας συνασπισμός μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν μια επιλογή υπό το πρίσμα του σκανδάλου των υποκλοπών, ο κ. Μπούλμαν, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του γερμανικού συνασπισμού, απάντησε:

«Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να αποτελέσει καλή επιλογή για τη χώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει γέφυρα μεταξύ των δύο [λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών], διότι θεμελιώδη δικαιώματα έχουν ήδη παραβιαστεί», δήλωσε ο Μπούλμαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει θεμελιώδες στοιχείο ενός προοδευτικού συνασπισμού με τους σοσιαλιστές. Οι αριθμοί όμως δύσκολα θα βγουν, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Ακατανόητη υποστήριξη του ΕΛΚ

Το σκάνδαλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία – και ορισμένων ακροδεξιών πολιτικών.

Οι σοσιαλιστές έχουν κατηγορήσει το ΕΛΚ ότι έκανε τα στραβά μάτια στο σκάνδαλο για να προστατεύσει τον Μητσοτάκη και το κόμμα του. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, από την άλλη, χαρακτηρίζει το σκάνδαλο ως «σοσιαλιστική προπαγάνδα ενόψει των ελληνικών εκλογών».

«Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ και το ΕΛΚ συνεχίζουν να φλερτάρουν τον Μητσοτάκη με τον τρόπο αυτό», σχολίασε ο Μπούλμαν.

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι ο «ευκαιριακός καιροσκοπισμός» του ΕΛΚ.

«Γι’ αυτό και αρνούνταν τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Μητσοτάκη σχεδόν με κάθε κόστος», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τους Ευρωσοσιαλιστές;

Το πολιτικό παζλ σε επίπεδο ΕΕ είναι περίπλοκο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή αριστερά. Ωστόσο, ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται ως παρατηρητής στις συγκεντρώσεις των σοσιαλιστών ηγετών της ΕΕ (PES).

Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωσοσιαλιστές φαίνεται να αποδίδει, καθώς τον βλέπουν όλο και πιο θετικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Και θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν συνεχίσει να εξελίσσεται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπούλμαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο κεντρικός εταίρος.

Τον περασμένο μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε επίσης δεκτός από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μια σπάνια τιμή για ένα ξένο πολιτικό πρόσωπο που δεν ανήκει καν στην ίδια πολιτική ομάδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει τακτικά στις συνεδριάσεις του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Ο Όλαφ Σολτς και ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν απόψεις κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο στο Willy Brandt House», δήλωσε εκπρόσωπος του SPD στη EURACTIV Γερμανίας.

Ο Τζενς Μπάστιαν, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Σπουδών Ασφάλειας (SWP), δήλωσε στη EURACTIV ότι, έχοντας κατά νου τον πιθανό μελλοντικό του εταίρο συνασπισμού, η προσέγγιση με τους Ευρωσοσιαλιστές αποτελεί «μέρος του πολιτικού υπολογισμού του Τσίπρα».

Ωστόσο, παρά τις προόδους αυτές προς τους σοσιαλιστές, ο Τσίπρας δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την παράταξή του, αυτή της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει ο εμπειρογνώμονας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τσίπρας έδειξε επίσης την πολιτική του ευελιξία κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αφού την ίδια ημέρα που επισκέφθηκε τον Σολτς, επισκέφθηκε και το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, το Die Linke.

 

Από Oliver Noyan | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email