Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Pressenza Athens

Πάνω από 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ιδίως µετά το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης και του πολέµου στην Ουκρανία, έχουν δείξει ότι οι τυµπανοκρουσίες µε τις οποίες είχε υπογραφεί η συνθήκη δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βαθαίνει η φτώχεια, η κοινωνική αδικία, η συρρίκνωση των κοινωνικών και δηµοκρατικών δικαιωµάτων. Ανεβαίνει διαρκώς ο ρατσισμός και οι ακροδεξιές φωνές και πολιτικές, εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις των μελών της, συγκρούονται τα συµφέροντα των ισχυρών κρατών, και το ολοένα αυξανόµενο χάσµα ανάµεσα στα ισχυρά και στα λιγότερο αναπτυγµένα κράτη καλά κρατεί.

Ειδικά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η εµπειρία της συµµετοχής στην ΕΕ αποδείχθηκε οδυνηρή. Σε αυτές τις συνθήκες τίθεται µε επίταση το ερώτηµα: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόµος; Μπορεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ;»

Ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες ένα συλλογικό έργο από τις Εκδόσεις Τόπος. Συγγραφείς του ήταν οι ​Βατικιώτης Λεωνίδας, Δαµιανάκης Νίκος, Καλτσώνης Δηµήτρης, Κοσµάς Πέτρος, Κούλαλης Δηµήτρης, Λαζαρίδου Ευγενία, Μαριόλης Θεόδωρος, Πολυµενάκος Βρασίδας, Φούσκας Βασίλης, ενώ την επιμέλεια έκανε ο Δημήτρης Καλτσώνης. Το βιβλίο διαπραγματεύεται κρίσιμα ερωτήματα όπως:

Ποιες είναι οι οικονοµικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την εκτός ΕΕ πορεία της Ελλάδας;
Ποιες οι προοπτικές των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωµάτων, της εξάλειψης της εκµετάλλευσης του εργατικού δυναµικού;
Ποιες οι προοπτικές για τη βιοµηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας;
Ποιες οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας;
Πώς µπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και το παραγωγικό δυναµικό;
Ποιο το µέλλον των µικροµεσαίων επιχειρήσεων εκτός ΕΕ;
Τι µπορεί να γίνει µε τις διεθνείς εµπορικές συναλλαγές της χώρας. Υπάρχουν εναλλακτικές εµπειρίες και λύσεις;
Πώς µπορούν να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό οι διεθνείς συνθήκες;

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Θανάση Καραμπάτσο στο Documento, είπε όταν ρωτήθηκε για το αν χρειάζεται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση ένα ζήτημα που θεωρητικά έληξε το 2015: “Θεωρώ ότι, αντίθετα με την άποψη που κυριαρχεί και διοχετεύεται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη περιπέτεια είναι η παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ. Όσο παρατείνεται, η βιομηχανική υπανάπτυξη της Ελλάδας θα μεγαλώνει, η φτώχεια θα διευρύνεται, η απόσταση που μας χωρίζει από τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ θα μεγαλώνει. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την ένταξη το χάσμα έχει γίνει μεγαλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία.

 

Print Friendly, PDF & Email