Μπάιντεν προς Τεχεράνη: “Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ” – Διεθνείς ταξιδιωτικές οδηγίες

Οι HΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δήλωσή του προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναμένει από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ «νωρίτερα ή αργότερα» και προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέγεια. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το μήνυμά του προς το Ιράν, ο Μπάιντεν είπε: «Μην το κάνετε» και υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί το Ισραήλ: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει».

Σύμφωνα με το Reuters o Μπάιντεν είπε ότι δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να γίνει σύντομα.

To Iσραήλ κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού και η ιρανική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για αντίποινα μετά τη νέα επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ως «πραγματικές» και «αξιόπιστες» τις απειλές της Τεχεράνης για επίθεση στο Ισραήλ.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το Πεντάγωνο ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή και το USS Dwight Eisenhower έχει σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια προειδοποίηση προς την Τεχεράνη και για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού σε περίπτωση που η βία επεκταθεί, σύμφωνα με αναφορές. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αντίποινα για το χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

Υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος, δια μέσω του εκπροσώπου του, Τζον Κίρμπι, νωρίτερα τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας σχετικά με τη διασφάλιση ότι μπορούν να αμυνθούν απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις». Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει «αλλαγές στη στάση των δυνάμεων» για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ είναι «κατάλληλα προετοιμασμένες» για οποιαδήποτε ιρανική επίθεση, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου έχει διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς και το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες στις βόρειες περιοχές της χώρας από το νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε σημεία του νοτίου Λιβάνου, που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ και κατέστρεψε βάσεις εκτόξευσης ρουκετών.

Συνεχής ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό

Ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι κατά τη διάρκεια δημόσιας ενημέρωσης, δήλωσε: «Τονίζω ότι σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες της Διοίκησης του Εσωτερικού Μετώπου. Εάν υπάρξει αλλαγή, θα σας ενημερώσουμε αμέσως. Είναι σωστό να πούμε ότι οι επόμενες ημέρες απαιτούν να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι. Γνωρίζω ότι αυτή η κατάσταση εγείρει πολλά ερωτήματα και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τακτικά το κοινό. Όλες οι οδηγίες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης συναγερμού και έκτακτης ανάγκης περιγράφονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

Οι τρίτες χώρες, η μία μετά την άλλη προχωρούν στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών ή συστάσεων προς τους πολίτες τους.

 

Print Friendly, PDF & Email