Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες στον Νίγηρα θα επιστρέψουν στη Γαλλία μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τερματιστεί.

«Τις επόμενες ώρες, ο πρέσβης μας στον Νίγηρα θα επιστρέψει στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στους τηλεοπτικούς σταθμούς France 2 και TF1.

Στα τέλη Αυγούστου, η κυβερνώσα χούντα είχε διατάξει την απέλαση του Γάλλου πρέσβη, αλλά ο Μακρόν αρνήθηκε τότε να επιστρέψει ο πρέσβης, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά της.

«Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε όμηροι πραξικοπηματιών», συνέχισε, αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των Γάλλων στρατιωτών και διπλωματών στη χώρα.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ανέλυσε την κρίσιμη κατάσταση του πρέσβη και των διπλωματών, οι οποίοι «κρατούνται όμηροι», σύμφωνα με τον πρόεδρο. «Οι παραδόσεις τροφίμων εμποδίζονται και τρώνε στρατιωτικές μερίδες», εξήγησε.

Εκτός από τη γαλλική διπλωματική εκπροσώπηση, η στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα θα επαναπατριστεί επίσης «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», με την απόσυρση όλων των στρατιωτών «μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Μακρόν.

Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στον Νίγηρα «κατόπιν αιτήματος των χωρών της περιοχής» στο πλαίσιο μιας αποστολής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις γαλλικές στρατιωτικές βάσεις από τότε που οι πραξικοπηματίες ανέβηκαν στην εξουσία.

Με την αποχώρηση των στρατευμάτων, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης το «τέλος της στρατιωτικής συνεργασίας» με τον Νίγηρα, επειδή «οι de facto αρχές […] δεν θέλουν πλέον να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».

«Οι πραξικοπηματίες είναι φίλοι της αταξίας», είπε, «στο Μάλι, δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Από την έναρξη αυτού του πραξικοπήματος έχουν σημειωθεί περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία στον Νίγηρα από ό,τι τους προηγούμενους 18 μήνες».

«Η Γαλλία, μερικές φορές μόνη της, έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες της χάρη στον στρατό [της]», πρόσθεσε, εξαίροντας τα αποτελέσματα της επιχείρησης Barkhane, χωρίς την οποία «οι περισσότερες από αυτές τις χώρες θα είχαν ήδη καταληφθεί από εδαφικά χαλιφάτα και τζιχαντιστές».

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την αφρικανική ήπειρο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αλλά μόνο αν προέρχεται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Πράγματι, ο Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την εξουσία των πραξικοπηματιών, αλλά εκείνη του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, «της μόνης νόμιμης εξουσίας στον Νίγηρα, ο οποίος εξελέγη από τον λαό του».

Από Davide Basso | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email