Απόκρυψη ανέργων και μείωση της ανεργίας!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι τον Ιούλιο ήταν 512.721 άτομα, ενώ σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 905.444 άτομα!
Την… εξαΰλωση 400.00 εγγεγραμμένων ανέργων πραγματοποίησε τον Ιούλιο η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να παρουσιάσει μειωμένο ποσοστό ανεργίας, για τον συγκεκριμένο μήνα.

Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ των ανέργων που καταγράφουν δύο κρατικές υπηρεσίες, η ΕΛΣΤΑΤ και η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία κινείται σε απίστευτα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι τον περασμένο Ιούλιο ήταν 512.721 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 905.444 άτομα.

Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 392.723 ατόμων που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά καθώς εμφανίζεται η ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει μόνο το 56,6% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη «συμπίεση» του αριθμού των ανέργων στους 512.721 άτομα, το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο υποχώρησε στο 10,9% έναντι 12,5% τον Ιούλιο του 2022 και 11,0% τον Ιούνιο του 2023.

Διαφορά μεθόδου

Οι άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζονται με δειγματοληπτική έρευνα (δημοσκόπηση), ενώ οι άνεργοι του ΟΑΕΔ είναι πραγματικοί υπό την έννοια ότι είναι εγγεγραμμένοι.

Εδώ όμως προκύπτουν ερωτήματα:

Πώς είναι δυνατόν η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ να μην εντοπίζει τους ανέργους του ΟΑΕΔ και να έχει τόσο μεγάλη απόκλιση;
Πώς είναι δυνατόν αυτός που είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ως άνεργος, όταν ερωτάται από την ΕΛΣΤΑΤ να δηλώνει ότι εργάζεται;
Πάντως η ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαφορά επικαλείται το επιχείρημα της «μαύρης εργασίας», υπονοώντας ότι ο άνεργος εργάζεται κρυφά εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα, αλλά στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει πως δεν είναι άνεργος!

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.

Ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ως «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

δεν εργάζονται,
είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες.
Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία του Μαρτίου είναι εδώ και τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους εγγεγραμμένους ανέργους του Μαρτίου είναι εδώ.

Print Friendly, PDF & Email