Αντιπολιτευτικές σφήνες Κασσελάκη στις αντιφάσεις Μητσοτάκη

Σπύρος Γκουτζάνης

Μία νέα αντιπολιτευτική στρατηγική εκδιπλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ, αν και τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου εξακολουθούν να απασχολούν την επικαιρότητα, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις για την πρόταση της ηγεσίας για τριήμερη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες.

Μία νέα αντιπολιτευτική στρατηγική εκδιπλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ, στα θέματα που άπτονται της φυσιογνωμίας του κόμματος, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές της αντιφάσεις και εκτιμώντας ότι εντείνει τις ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί μετά την έντονη διαφοροποίηση Σαμαρά στο μεταναστευτικό, στα ελληνοτουρκικά, στον γάμο των ομοφύλων.

Μετά την αντιπαράθεση, με αφορμή της δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου για την ελληνοτουρκικά, όπου ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον βουλευτή του για τις δηλώσεις του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το θέμα του γάμου των ομοφύλων, που επίσης προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ. Καθώς μάλιστα διαβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταθέτει για αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ με το που θα ανοίξει η βουλή θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Στην σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι ο προσφιλής τρόπος επικοινωνίας του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει: «Μετά τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού να αναβάλει το δικό του νομοσχέδιο (για τον γάμο των ομοφύλων) είναι η μόνη μου επιλογή. Κι όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει».

Απευθύνεται μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε για το θέμα ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», λέγοντας: «Οι κοινωνίες ποτέ δεν είναι έτοιμες αν δεν είναι έτοιμοι οι ηγέτες τους. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι το εξής: Ναι ή όχι στην ισότητα στον γάμο; Είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη; Αν ναι, θα υπερψηφίσετε. Αν όχι, θα κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά».

Κυβερνητικές αντιφάσεις

Το κάθε ζήτημα έχει την δική του διάσταση και βαρύτητα, το κοινό τους σημείο είναι ότι αναδεικνύουν τις εσωτερικές αντιφάσεις στη ΝΔ. Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν χρειάζεται καν να αρθρώσει επιχειρήματα, αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε το προσωποποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης με τον πρόσφατο γάμο με τον σύντροφό του στην Αμερική. Πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να αναδείξει την συνεννόηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον αρμόδιο υπουργό του Πακιστάν για 500.000 μετανάστες, αδιαφορώντας εάν ενισχύει την επιχειρηματολογία του Αντώνη Σαμαρά.

Παρομοίως αναδεικνύει τα ελληνοτουρκικά και την πρόθεση εξομάλυνσης με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, όπως έχει δηλώσει από το περασμένο καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν δίστασε να καταγγείλει τον Άγγελο Συρίγο σαν λαγό της περαιτέρω υποχωρητικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπό την νέα ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απεγκλωβίζεται από θέσεις στα εθνικά, στην αμυντική πολιτική, με την ψήφιση των δαπανών του προϋπολογισμού, στο μεταναστευτικό ή και στα θέματα ασφάλειας που αποτελούσαν ταμπού μέχρι τώρα. Δεν υπερθεματίζει στην προσέγγιση με την Τουρκία , όπως έκανε η προηγούμενη ηγεσία υπό τις εσωτερικές πιέσεις, αλλά αναδεικνύει την υποχωρητικής της προοπτική.

Σε αυτά τα θέματα μέχρι πρότινος, ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο έβαλε κατά της δεξιάς πτέρυγας και των κομμάτων της ακροδεξιάς, παρά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα λειτουργούσε σαν κυματοθραύστης στις από τα δεξιά πιέσεις, βοηθώντας τον πρωθυπουργό να κρατά τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα του και να βγαίνει κάθε φορά ενισχυμένος.

Π.χ., όποτε ο πρωθυπουργός έκανε μία κίνηση στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης με την Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε μία ανακοίνωση με την οποία υπερθεμάτιζε, τραβώντας επάνω του τα πυρά. Με τη νέα του ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί για την επιχειρηματολογία της δήθεν ενίσχυσης της δεξιάς και ακροδεξιάς, στοχεύει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις της πολιτικής του. Γενικότερα θεωρεί ότι η νεοσυντηρητική ατζέντα επιβάλλεται πιο αποτελεσματικά από την πανίσχυρη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τις τοποθετήσεις του φέρνει πλέον τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρήσει να δείξει ένα φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ, πχ στο μεταναστευτικό, στα ελληνοτουρκικά, στον γάμο των ομοφύλων, προκειμένου να διατηρήσει την υπεροχή σε αυτό που ονομάζει «πολιτικό Κέντρο», θα δυσαρεστήσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και ένα τμήμα των ψηφοφόρων. Εάν πάλι υποχωρήσει, πχ στον γάμο των ομοφύλων, που έχει περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία, αναιρεί το φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό του προφίλ και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους κεντρώους ψηφοφόρους. Σε κάθε περίπτωση δίχως κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί μικρότερη ή μεγαλύτερη φθορά στον βασικό του αντίπαλο.

Η “μουρμούρα” για τις Σπέτσες

Πάντως, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ξεφεύγει από την “κατάρα” των εσωκομματικών του, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις στην πρόταση του για τριήμερη διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες (σε ξενοδοχείο πληρωμένο από τον πρόεδρο του κόμματος) που σε δημόσιο επίπεδο εκφράστηκαν από την βουλευτή Έλενα Ακρίτα που είχε αρχικά ενστάσεις για το ύφος της πρόσκλησης που εστάλησαν στα mail των βουλευτών.

Η κ. Ακρίτα επανήλθε στο θέμα, καταθέτοντας ενστάσεις και για την τοποθεσία της σύσκεψης, λέγοντας «και βέβαια θα μπορούσε η συνάντηση εργασίας να γίνει εκτός Αθηνών», ενώ στη συνέχεια προτείνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες όπως η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Ρόδος, η Εύβοια και ο Βόλος.

Σίγουρα θα συζητηθεί ευρέως και η συνέντευξη του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη (στο αυριανό φύλλο του “Documento”) ότι αρνήθηκε πρόταση υπουργοποίησης (με χαρτοφυλάκιο για την Ομογένεια) του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, με το Μαξίμου ήδη να αναφέρεται σε “fake news”. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτά τα ζητήματα θα αναδειχθούν ευρέως από το Μαξίμου και τα συστημικά ΜΜΕ.

Οικονομία

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης, πέραν τον εθνικών θεμάτων, σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους. Αναπτύσσει μία συνολική πρόταση που βασίζεται στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, ακόμη και με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, ως του βασικού πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, στην σύνδεση με τον κοινωνικό μισθό, αλλά και των παραδοσιακών και σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων, απέναντι στην πρόταση της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης και της εκχώρησης των πάντων στον ιδιωτικό τομέα, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι δε η πρώτη φορά που ένα κόμμα δεν μιλά αμυντικά και ενοχικά για το ταλαιπωρημένο και συκοφαντημένο δημόσιο, αλλά προβάλλει επιθετικά την ανάγκη αποκατάστασης και ενίσχυσής του. Ο “επιτυχημένος” με όρους ελεύθερης αγοράς Κασσελάκης δεν φοβάται ότι θα τον κατηγορήσουν για κρατισμό. Παρομοίως έχοντας σπουδάσει και διακριθεί τόσο ο ίδιος όσο και η Διάνα Βουτυράκου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, δεν διστάζει να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Παιδείας.

Η νεοφιλελεύθερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό στην Βουλή ακόμη και οι συντηρητικοί βουλευτές του, μοιάζει παρωχημένη καθώς αποσκοπεί όχι στην απελευθέρωση της γνώσης και της επιστήμης και την συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά στην εμπορευματοποίηση των σπουδών με αντίστοιχο όφελος των επιχειρηματικών φίλων της οικογένειας.

Οι θέσεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες ευθυγραμμίζονται εκόντες άκοντες οι βουλευτές του -κατά περίπτωση-, είναι ακόμη αποσπασματικές και περιπτωσιολογικές. Μένει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου να συγκροτήσουν την συνολική πρόταση που θα κατατεθεί απέναντι στο σχέδιο της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί φυσικά ο νέος αρχηγός χρειάζεται την βοήθεια του κόμματός του και των έμπειρων στελεχών του.

Print Friendly, PDF & Email