Ανοίγει ο διάλογος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Γαλλία

Από Clara Bauer-Babef | EURACTIV | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Ένας νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ευθανασία) και σχετικά μέτρα αναμένεται να συζητηθούν στη Γαλλική εθνοσυνέλευση πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε στους βουλευτές την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) η νεοδιορισθείσα υπουργός Υγείας της Γαλλίας Catherine Vautrin.

Ο πολυαναμενόμενος νόμος για το τέλος της ζωής στη Γαλλία θα συζητηθεί μέχρι «το τέλος της άνοιξης και πιθανότατα το καλοκαίρι», δήλωσε η Vautrin κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης ερωτήσεων στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη.

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ακόμη. Τόσο με επαγγελματίες όσο και με εκπροσώπους διαφορετικών σχολών σκέψης. Εργαζόμαστε επίσης με τους εκλεγμένους εκπροσώπους και το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Το θέμα του τέλους της ζωής είναι μια μακροχρόνια συζήτηση στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ένα νέο νομοσχέδιο πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 2023. Τώρα, όλα τα μέτρα που βοηθούν να βάλει κανείς τέλος στη ζωή του απαγορεύονται στη Γαλλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Macron συνέστησε μια συνέλευση πολιτών, αποτελούμενη από 184 άτομα που κληρώθηκαν τυχαία, για να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης, το 97% των πολιτών θεώρησε ότι το ισχύον «πλαίσιο υποστήριξης» πρέπει να «εξελιχθεί» στη Γαλλία.

Ο πρώτος λόγος είναι η «ανισότητα στην πρόσβαση στην υποστήριξη στο τέλος της ζωής» και ο δεύτερος είναι «η έλλειψη ικανοποιητικών απαντήσεων στο σημερινό πλαίσιο για ορισμένες καταστάσεις αυτοκτονίας».

Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal δήλωσε ότι ένα νομοσχέδιο που εισάγει την ενεργό βοήθεια στο θάνατο θα εξεταστεί πριν από το καλοκαίρι. Ο Attal πρόσθεσε επίσης ότι η παρηγορητική αγωγή θα «ενισχυθεί σημαντικά», χωρίς όμως να προσδιορίσει προθεσμία.

«Σήμερα, οι συμπατριώτες μας μας καλούν σαφώς να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία μας. Είναι ένα αίτημα από οικογένειες, από ασθενείς, είναι ένα σοβαρό αίτημα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Θα ανταποκριθούμε», δήλωσε.

Στις 8 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο Macron παραδέχθηκε ότι το θέμα ήταν «εκφοβιστικό», καθώς δέχθηκε εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, καθώς και γιατρούς και φιλοσόφους, για να συζητήσουν το μελλοντικό νόμο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Για τις ενώσεις ασθενών, όμως, ήρθε η ώρα για δράση: το 90% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της προσφυγής στην ευθανασία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP, του γαλλικού ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης και μάρκετινγκ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

«Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – όχι από το να αποφασίσει – αλλά από το να υποβάλει στους Γάλλους βουλευτές έναν δίκαιο και ισορροπημένο νόμο για το τέλος της ζωής», ανέφερε η Ένωση για το Δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο (ADMD) σε δελτίο Τύπου.

Παρατεταμένη καταστολή έναντι ενεργητικής ευθανασίας

Στη Γαλλία, ο νόμος Claeys-Leonetti του 2016 επιτρέπει την «παρατεταμένη και συνεχή καταστολή», για ασθενείς με άμεσα ανίατη κατάσταση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ο νόμος δεν επιτρέπει την ενεργό υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Η ενεργητική ευθανασία επιτρέπεται στο Βέλγιο, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Άλλες χώρες επιτρέπουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία, ή η παθητική ευθανασία, όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κροατία.

Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής χορηγεί ο ίδιος τη θανατηφόρα δόση, ενώ στη δεύτερη, οι γιατροί απέχουν από την παράταση της φροντίδας και της θεραπείας. Η Ελβετία επιτρέπει τόσο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία όσο και την παθητική ευθανασία.

Το 2022, 61 ασθενείς που ζούσαν στο εξωτερικό ήρθαν στο Βέλγιο για να επωφεληθούν από την ευθανασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης της Ευθανασίας (CFCEE) του Βελγίου. Από αυτούς τους 61 ασθενείς, οι 53 ήταν Γάλλοι.

«Εναπόκειται σε κάθε χώρα να νομοθετήσει σχετικά με το θέμα. Αμφιβάλλω αν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που μπορεί να επιβληθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron είναι έτοιμος», δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξή του στο Euractiv ο Olivier Falorni, βουλευτής (MoDem et Indépendants), ο οποίος βρίσκεται πίσω από ένα νομοσχέδιο του 2021 για το τέλος της ζωής.

«Κάθε έθνος έχει τη δική του ιστορία και τις δικές του παραδόσεις, αν και ελπίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τελικά πρόσβαση στο δικαίωμα να πεθάνουν με αξιοπρέπεια», είπε.

Η γαλλική Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, από τον Σεπτέμβριο του 2022, και η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, από τον Ιούλιο του 2023, έχουν αναγνωρίσει ότι η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα για το τέλος της ζωής.

Print Friendly, PDF & Email